donderdag 24 november 2011

als de rapen gaar zijn

Ik ben deze week in een ontzettende koolstemming pp
 Gisteren ontdekte ik bij de plaatselijke supermarkt een heel schap met koolrapen, niet te verwarren met koolrabi(die is veel kleiner). Een bijna vergeten groente..
 Direct dacht ik aan de heerlijke stamppotten van mijn moeder, we aten dat vroeger veel en ik hield ervan. Ik herinner het me nu als warm en goed en zo echt thuis.
Nu moet ik zelf thuis maken en dat valt me niet altijd mee, maar gisteren probeerde ik het met de stamppot koolraap dus. En...het lukte, zij het dan dat ik me wel in mijn hand sneed.. Vandaag nam ik een halve rode kool mee van de groenteman, morgen misschien bloem-kool met een zacht sausje?? pp

25 opmerkingen:

  1. Koolrapen ken ik niet, kan me niet herinneren of wij dat vroeger thuis wel eens aten.
    Wel knolselderij, heerlijk in de snert.
    Rode kool heb ik vaak gemaakt van een hele kool, ook witte kool, tegenwoordig ben ik een luie huisvrouw en neem ik diepvries rode kool.
    Maandag boerenkool gegeten en toevallig vandaag rode kool.
    Zuurkool is ook lekker.
    Je moet een goed mes hebben, dan snijd je jezelf niet zo snel, bloedde het erg, Margreet?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Knolselderij gebruik ik ook nog wel ja, maar niet als stamppot.
    Een koolraap is erg hard en ik ben mijn broodmes kortgeleden kwijtgeraakt, moet nog een nieuwe kopen. Het viel mee, had erger gekund, bloedde wel hoor maar er kon een pleister op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. koolraap aten we vroeger thuis weleens.ik vond het niet echt lekker, eet het zelf nooit. ik had deze week wel koolrabi uit de tuin!
    gisteren at ik andijviestamppot en er ligt ook nog zuurkool te wachten...
    lekker hollands allemaal he?
    nita

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hee Kaat, ik vind het ook alleen als stamppot lekker en dan doe ik er ook wat (oer)suiker bij. Heb je nu nog koolrabi in de tuin? Wij allang niet meer, wel boerenkool en andijvie(lekker voor de konijntjes ;))

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ja, die koolrabi is nu pas klaar gek he?

    ik heb nog prei en rode boerenkool en een beetje sla en een hoop onkruid o ja, van de week nog een handje frambozen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Laat gezaaid misschien, toch wel lekker nu. Late fraxmbozen hebben we ook op de tuin, hier thuis heb ik alleen vroege. Prei wil hier niet zo goed. Rode boerenkool zal ik volgend jaar es voorstellen, lijkt me leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Koolraap, ja dat aten wij ook regelmatig en vroeger maakte ik het ook. Niet als stampot maar gewoon apart. Mijn moeder deed er een wit sausje over.
    Goed idee Margreet, ga ik ook weer eens eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Koolrabi ken ik dan niet zeker. Wij werden vroeger doodgegooid met koolraap. Verschrikkelijk vond ik dat. Nooit meer gegeten. Misschien vind ik het nu wel lekker. Zou het eens moeten proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. http://www.odin.nl/nl/recept/showrecept.asp?id=159&num=2 voor een lekker recept?

    Nou je kunt er wel zeker iemand mee doodgooien :pp keihard die dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. j e moete er van houden en ........
    dat heb ik dan weer niet zo:-)
    maar ik eet ze wel margreet :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Geweldig Margreet, bedankt voor het recept. Ik ben niet zo kooklustig, maar zo af en toe...
    Je hebt me geïnspireerd :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. hai Margreet
    ja de koolraap ken ik.Mijn moeder maakte daar ok stamppot van.Ik at het maar echt lekker vond ik het niet.In eerdere tijden makte ik koolraap wel klaar als groente met een groentesaus erover.Maar daar waren onze kinderen ook niet zo weg van.Ik lust het wel erg graag rauw Trouwens de meeste knollen eet ik graag rauw.Jij was zeker niet zo dol op mijn gedichten hahahaha.
    ben druk met allerlei persoonlijke dingen zoals sinterklaas,stemmingen en teleurstellingen te boven te komen.En nog veel meer eigenlijk.
    Ik doe je hierbij de hartelijke groeten en wens je een mooie zondag toe.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Je moet er wat suiker door doen(stamppot) of een appel? en ui. Rauw heb ik nog niet gegeten.
    Het viel wel op zeker bij die gedichten haha.
    Wordt hier nu ook erg druk met Sint en daarna kerst(ben ik ook al iets aan't voorbereiden/bedenken.
    Doe rustig aan en doe iets leuks voor jezelf alleen?!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Als kind at ik het vaak omdat mijn ouders het niet breed hadden. Ik weet dat er (veel) suiker bij ging en mijn moeder sneed ze in patatvorm voordat de kook er over ging. Maar dan nog duurde dat koken behoorlijk lang eer het gaar was. Met de huidige gasprijzen dus een dure groente geworden lijkt me. :-)

    Verder gewoon aardappels en een gehaktbal met jus erbij en ik vond het heerlijk.

    Zelf ben ik er nog nooit aan begonnen. Wel eet ik regelmatig rode kool, maar dan uit glas. Hoef ik nix klaar te maken. Snipper daar zelf wel een ui door, net als bij gare biet (ook uit pot).

    Zuurkool doe ik ook af en toe. Ook erg lekker. Ik heb nooit enige kookles gehad. Kook dan ook nogal autodidact en roerbak het meeste omdat ik geen jus wil maken. Het erge is dat ik het nog lekker vind ook. Moet dus oppassen om niet aan te komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Vroeger kookten ze alles heel lang Ximaar, mijn stamppot koolraap duurde niet langer dan met een gewone hutspot. Groente uit potjes is denk ik een stuk duurder hoor(ook slecht voor het milieu?-of hergebruik je ze weer)
    Rauw kan ook(zie Novelle), helemaal goedkoop :)

    Als je het lekker vindt wat je zelf kookt is natuurlijk wel het leukst, er zijn trouwens ook veel kookboeken, maar misschien niet aan te raden voor jou dan :)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @Margreet: 35 cent aan rode kool per maaltijd vind ik niet prijzig, vooral als je daarbij niets hoef schoon te maken. Glas heeft als voordeel dat er geen conserveringsmiddelen bij gaan en je kan het wel ander half jaar bewaren. Gooi dan ook vrijwel niets weg. De lege pot gaat met deksel in de glasbak. De deksels worden er met een magneet uitgevist en beide worden gerecycled.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hmm, misschien moet ik ook maar overstappen op potten, stuk makkelijker en sneller, en de voedingswaarde is ook okee denk ik.
    Maar toch.. zelf koken is leuker en het smaakt niet elke keer hetzelfde. Ik weet niet wat nou beter is, een pot, blik of diepvries. Ik las weleens dat door diepvriezen de levenskracht sterk achteruit gaat en levenskracht zit het meest in vers(en biologisch(dynamisch)) en is wat we vooral nodig hebben uit eten.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @Margreet: Overstappen lijkt me nogal radicaal. Ik gebruik alles door elkaar, potten, bakken en zakken. Aan typische diepvriesgroente zoals die van Iglo doe ik niet. Simpelweg omdat ik het niet lekker vind. Zo wil ik spinazie absoluut niet a la creme. En kom ik dus uit bij potten die alleen spinazie bevatten en geen melkproducten. Ik heb overigens ook wel eens boerenkool uit pot geprobeerd, maar dat leek meer op shag. Geen succes dus. De volgende keer doe ik wel zo'n magnetronbak bij de Hema, maar dan die zonder hun vette worst.

    Blik heeft als nadeel dat je niet ziet wat je koopt. Er is ooit een onttinningsfabriek bij Leeuwarden gebouwd. Dwz blik is slechter te recyclen en volgens mij die gecoate bende van Bon Duel al helemaal. Potten moet je overigens niet in daglicht bewaren. Uit gemakzucht zet ik ze in de koelkast, maar ze kunnen ook ongekoeld in een keukenkastje. En er zijn Bio-uitvoeringen.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Oh ik kan heel radicaal zijn hoor :)
    Ik neem weleens potjes met appelmoes of doperwten, Maar die laatste neem ik ook wel uit de diepvries, die hebben ze bij ons bio.
    Eet je geen vlees? (ik ook niet/nauwelijks) Wel vissticks van iglo pp
    Een magnetron gebruik(heb)ik niet, ook funest voor de levenskracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik neig steeds meer naar vers. Geen bewerkte producten maar gewoon voedsel dat rechtstreeks uit de aarde via het schap naar de pan gaat. Dat kan niet met alles maar waar het kan doe ik het. Dus voor mij geen blik, pot of diepvries. Meestal dan, want witte bonen in tomatensaus uit pot vind ik dan weer heel lekker. Soms is het fijn om inconsequent te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hallo Margreet nog geen nieuw logje zie ik hier.Druk druk met de decemberfeestjes zeker.en ach ik eet van alles uit glas maar ook supervers uit ons eigen tuintje.
    de griep heeft ons jongste dochter nog even te pakken gehad en ik kon net snel weglopen hahahahah alles goed bij jullie?

    BeantwoordenVerwijderen
  22. http://platoonline.wordpress.com/2011/12/05/het-grote-sinterklaas-interview-ii/

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ja druk ook hier Novie, Sinterklaasavond gisteren gehad, was leuk en nu op naar de kerst, ik ben met plannetjes bezig en moet nu eerst maar es flink opruimen hier. Ook nog verder behangen natuurlijk, hopelijk deze week. Loggen blijft er even bij nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik lees het al... druk druk druk.... de feestdagen he. Logisch ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. zondaggroetje en ik wens je een fijne zondag toe.

    BeantwoordenVerwijderen