woensdag 14 december 2011

choCola

Wij vinden het gewoon lekker maar kennen we de geschiedenis?
 Misschien leuk om wat over te lezen? Ik vond het volgende toevallig op zoek naar lekkere bonbons voor mijn Kerstvisite.
Die op het plaatje zijn bijzonder lekkere trouwens, van Australian. voor de fijnproever. Ook die van Lindt zijn niet te versmaden. En bij de HEMA verkopen ze FairTrade chocoladerepen, zeer lekker! Bijna alle chocola is tegenwoordig fairtrade meen ik, goede zaak.

We moeten dan terug naar de tijd van de Maya's uit Latijns Amerika. De cacaoboon en de daaruit gemaakte drank had voor hen een sterk religieuze betekenis. Het was een geschenk van de Goden. men geloofde in het voortbestaan van de ziel na de dood. Als er iemand overleed dan dronk men de drank in de schaduw van de belangrijkste boom.
Later werd het godsgeschenk gebruikt als betaalmiddel. Vooral de Mexicaanse Koning had de gewoonte belasting uit te drukken in een aantal manden choColade. In Nicaraqua kostte een Konijn tien gebroken   cacaobonen en voor een honderdtal van deze zaden had men al een goede slaaf. (tegenwoordig hebben we slaafvrije chocolade :) ) Het waren de Spanjaarden die de waarde van de boon ontdekten en deze ook naar Europa bracht.
Rond 1650 waren er in Engeland verschillende koffiehuizen waar Jan en alleman vertoefde. De hogere kringen hadden echter behoefte aan een chiquer en meer verfijnde omgeving voor hun mondaine eisen. Zo ontstonden de cacaohuizen.
 De Nederlandse arts Cornelis Bontekoe beschreef de geneeskrachige werking van cacao in "Een kort tractaat van de kragten en 't gebruik van de choColade" 
Uiteindelijk maakten de Zwitsers, door verschillende ontwikkelingen, de vaste choColade tot een succes.
Tot op heden is cacao een product dat aan zuiverheid niets heeft ingeboet en het blijft zijn naam als goddelijke drank dan ook eer aan doen.

13 opmerkingen:

  1. tja ik vind chocolade ook iets heerlijks.Bijna verslavend lekker
    de geschiedenis wist ik dus niets van af en dat chocola geneeskrachtig zou zijn dat wist ik dus ook niet,volgens mij is dat allang een achterhaalde gedachte.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. puuuuuuuur zo zwart mogelijk kan mij bekoren :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Op mijn verjaardag en moederdag was een doosje bonbons van een bakker die zelf bonbons maakt, vaste prik. Genieten.
    De bonbons van het plaatje vind ik veel te duur.

    De eerste repen waren dus nog echt puur, de melkchocolade kwam later pas.
    Volgens mij heb ik die Blookerfabriek als kind nog vaak geroken.
    Wat een werk, het maken van chocolade!

    Elke dag een beetje pure chocola is gezond, schijnt het, en aangezien het mijn favoriete snoep is..... (en ik me in kan houden). :-)

    Leerzaam logje, Margreet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja elke dag een klein stukje echte puur chocolade schijnt wel gezond te zijn Novie. Ik houd alleen niet van puur (wat chocola betreft)dus tja.

    Klaproos zit dus goed :)

    Willie, ze zijn idd duur maar ik heb ze toch besteld, ik heb dan liever weinig en duur en echt genieten. Ik kreeg een paar keer een doos belgische bonbons van een vriendin die goedkoop wil, daar doet ze me geen plezier mee. Zo lust ik geen bonbons. Ook mijn m oeder wilde ze niet dus ik heb ze weggegooid. Rommel moet niet worden gemaakt vind ik. Maar ja..
    Krijg je nu die bonbons niet meer op je verjaardag?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik krijg ze nog wel, van mijn zoons, maar dan moet ik ze helpen herinneren. ;-)
    Mijn ex kocht ze altijd voor me.

    Belgische bonbons lust ik wel, als het goede zijn. Die 'namaak' bonbons heb ik ook liever niet.
    Er is wel verschil tussen goedkope echte bonbons en goedkope rommel, die niets met chocolade te maken heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nou ja, ik dacht eerst dat ik geen bonbons lustte eigenlijk, ik vond ze nooit lekker, maar het waren geen goede dus ;) Sinds ik bij mijn zus bonbons van Lindt kreeg.. en een keer in een kerstpakket die Australian :) Vandaar dat ik die nu koop, dan weet ik dat ik goeie heb.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. ik ben ziek en had nergens trek in, maar ik heb een kop chocolademelk voor mezelf gemaakt.
    leuk om te lezen dat het geneeskrachtig is!
    ik voel me echt wat beter!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Vrouwen en chocolade.
    Wij hebben altijd voor noodgevallen een tafel Swiss Noir 72% CoCoa op voorraad.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Beterschap Kaat! Chocola bevat een stofje waar je je prettiger door voelt meen ik, dat zal het zijn?

    Nou ja Kokey,ik denk dat ze daar wel wat overdrijven, het is geen obsessie voor mij hoor maar ik kan wel beter zonder seks dan zonder chocola pp

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Leuk zo'n stukje geschiedenis. Van die chocoladehuizen wist ik, maar wat er daarvoor was dan weer niet. Ik loop niet meteen naar de super voor een reep trouwens. Gelukkig maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb nu de kast vol bonbons en chocolade maar kan er ook heel goed van afblijven. Zolang de verpakking dicht is :p

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ja duidelijk. Chocolade is toch een van de heerlijkste zoete lekkernijen.
    Knap stukje informatie Margreet. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Kaart onderweg. Maar ook van hieruit: fijne feestdagen voor jou, dochter en anderen.
    Maria zit in Mexico, zoon en ik gaan naar Londen en al uitwaaierend zwaaien wij vrolijk richting het hoge noorden. Dag dag :-)

    BeantwoordenVerwijderen