dinsdag 31 juli 2012

Hoezo vakantie?

Als je een week moet bijkomen.... :pp
En om 6 uur 's ochtends op moet staan?

Het leek me wel geinig, nu ik met mijn verjaardag in Zwitserland was, die dag op de Top van Europa te staan, maar dan wel graag met uitzicht en niet in een dichte mist natuurlijk.  De dagen voorafgaand aan ons vertrek bestudeerden we de Wetterberichten ter plaatse. Het leek eerst nog niet veel soeps, maar...toen het eenmaal zo ver was kwamen er gunstige berichten van onze Wettermann. En dus stonden we om 7 uur al op het station (we konden er langs het meer in 5 minuten naartoe lopen) Eten en drinken mee want op die hoogte(3454) heb je ijle lucht en dan kun je maar beter een goede ondergrond hebben. Ook hadden we een lange zijden onderbroek onder onze spikerboksem en een dikke trui extra aan. De treinrit ging via Interlaken, Grindelwald en Kleine Scheidegg alwaar we in een tandradbaantje stapten die ons door de berg(de Eiger) heen naar het JungfrauJoch( het laagste punt tussen Mönch en Jungfrau) zou brengen.

Uitzicht nabij Kleine Scheidegg op de Eiger, Mönch en de Jungfrau.

 In de berg (een tunnel van ruim 7 km met een stijgingspercentage van 25%), stopt de trein 2x 5 minuten bij een uitzichtspunt.
 Hier zouden we dan op de Kleine Scheidegg kijken(las ik ergens), maar we zitten in de wolken :) Deze opening is eigenlijk per ongeluk ontstaan, door een foutieve berekening van de springlading. Zes arbeiders vonden er toen de dood. Er is een soort monument. 
 En even verder en hoger is het station Eismeer.

 En dan, om 10 uur, zijn we boven, het station is nog in de berg en we krijgen het advies de Tour te volgen. Dat deden we dus, eerst kwam je in het Crystal restaurant met een souvenirwinkeltje en postkantoor, waar je ansichtkaarten met een speciaal stempel kunt versturen(hebben we gedaan) Er is een deur naar buiten maar die is afgesloten wegens gevaar van vallend ijs. Jammer. Elders kunnen we wel naar buiten, maar eerst volgen we braaf (jaja) de bordjes. We komen door een ijsgrot met beelden van ijs, door een SF ruimte over een soort(laagblijvende) roltrap.. enz enz, allemaal heel mooi gedaan, maar ik wil naar buiten. De lift naar de Sphinx dan maar, daar is een balustrade. Myrthe durft eigenlijk niet in liften maar een trap is er niet en ik haal haar over. Ze overwint haar angst, maar dan stappen er ook nog een horde Japanners in en we staan wel heel dicht op elkaar. Ik vind het zelf ook eng. Gelukkig duurt het maar heel kort en ademen we weer frisse lucht. Het uitzicht is fantastisch!
Hier, in een wereld van eeuwige sneeuw en ijs, is ook het beginpunt van de Aletschgletsjer, die 23 km verderop bij Fiesch in Wallis uit komt. De bedoeling is om daar volgend jaar naartoe te gaan, deze vakantie kwam het daar niet meer van. Ik wil de andere kant ook graag zien. Op sommige plaatsen is deze gletsjer 900 m dik. De gletsjer en Jungfraujoch staan beiden op de WereldErfgoed Lijst.
 Hier staat de jarige dan eindelijk op de eeuwige sneeuw! :) Inmiddels is het rond 12 uur.

 Je ziet daar een rijtje mensen lopen(onder). Er is 45 minuten verder- en iets hogerop een hut waar je kunt eten en zelfs overnachten. We zijn een stuk die kant opgelopen maar het liep zwaar en ik wilde niet dat Myrthe's knie weer ging opspelen. Daarbij was zij bang dat een van ons zou flauwvallen wegens de ijle lucht. Bij inspanning kan dat ook zeker gebeuren, je kunt op die hoogte ook hoogteziek worden. Dus helaas, pindakaas.


  Een Nederlands gezin kwam ons tegemoet, de kinderen hadden steenkoude voeten, zij gingen ook terug, we hebben foto's van elkaar gemaakt(Myrthe wil niet op mijn blog dus ik heb haar er af geknipt :) )
 We keken naar het sleetje rijden en de roetsjbaan...zou ik... ? nee toch niet, ze kwamen best hard neer en daar had ik geen zin in :pp Het was niet echt koud. Wél in de ijsgrot die in de gletsjer was gemaakt.
Rond half 2 gingen we weer naar het treintje. Een bijzondere verjaardag was al een feit, maar bij thuiskomst in ons vakantiehuisje wachtten nog een paar verrassingen!
Beneden werd de wereld weer wat groener en warmer. In Brienz nog even naar de Coop en lekkere bakker en op ons terrasje nog nagenieten van de heerlijke dag.

Wordt vervolgd..

22 opmerkingen:

 1. Wauw, fantastisch!
  Dat was vast de meest bijzondere verjaardag die je ooit meegemaakt hebt, Margreet.
  De Kleine Scheidegg is voor mij bekend terrein, in de omgeving liggen heel wat wandelvoetstappen en op het station zijn we regelmatig geweest, prachtige omgeving he?
  Het uitzicht op de Jungfrau, Mönch en Eiger heb ik vaak bewonderd.
  Maar wij zijn nooit naar de Jungfraujoch geweest, dankzij jou kan ik de schade inhalen. :-)
  Wat een mooi verslag heb je ervan gemaakt en via de linken heb ik de panoramafoto en de video gezien. Het is net wintersport daarboven en wat roetsjen ze aan die kabel hard naar beneden!
  Wel jammer dat de treinrit zolang door een tunnel gaat. Dapper van Myrthe dat ze toch in de lift is gestapt, ze heeft er vast geen spijt van gehad.
  Prachtige foto's, en heel leuk, die foto waarop je met je armen omhoog staat. :-)
  Je hebt vast een lekker taartje gegeten en de verrassingen hebben we nog tegoed?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo dichtbij en er dan niet op Willie? Het is erg duur he, maar als je een of andere pas hebt dan krijg je korting. Wij konden voor half geld nu. Maakten jullie lange wandelingen?
   De trein moet wel door de tunnel he, langs de buitenkant lijkt me heel wat ingewikkelder :)) het is een knap stukje werk!

   Verwijderen
  2. We waren met 4 personen en hadden de volle prijs moeten betalen, mijn ex wilde dat niet en ik ging daarmee akkoord.
   We maakten inderdaad lange dagwandelingen door de bergen, meestal omhoog lopen en met de kabelbaan naar beneden, soms omhoog en omlaag lopen, of met een treintje naar boven en boven rondwandelen, van alles eigenlijk.
   Maar we kwamen daar dan ook jaren achter elkaar, we kampeerden in Böningen bij Interlaken.
   Mijn schoonzus had een oom wonen in Bern en het gezin van de broer van mijn ex ging ook altijd met ons mee kamperen.

   Verwijderen
  3. Misschien hadden jullie toch een of andere pass moeten kopen destijds want al die kabelbanen en treintjes bij elkaar zijn los veel duurder, ik las dat als je met 2 kabelbanen gaat je al voordeliger uit bent met een pass.
   Maar je kunt nog altijd gaan natuurlijk!! :)Er zijn begeleide reizen, voor een paar dagen of een week, ook alleenstaanden reizen bv. Of je gaat met Truus :)
   Wij hebben geen dagwandelingen gemaakt, wel van een paar uur, we doen er altijd langer over dan wat op die bordjes staat.

   Verwijderen
  4. Böningen moet zijn : Bönigen zag ik op Google. ;-)
   Ik moet toch eens aan mijn ex vragen of we een pas hadden dan, hij ging over dat soort zaken.
   Je hebt natuurlijk gelijk, ik zou gewoon weer eens moeten gaan, maar ja, al dat geregel en zo.
   Ik vermaak me nu ook wel.

   Ja, die tijden zijn zeker voor snelwandelaars of liepen jullie af en toe verkeerd?

   Verwijderen
  5. Jullie zaten dan ook aan het Brienzermeer, zag ik op de kaart.
   Soms es iets heel anders doen, even uit je gewone leven stappen is wel heel leuk hoor :)

   Nee we liepen niet verkeerd maar we staan veel stil om te genieten van het uitzicht :)

   Verwijderen
 2. Nou nou jij hebt je verjaardag groots en vooral hoog gevierd beste held.Dat Mirthe haar angst overwon voor liften is ook groots.Je hebt mooie indrukwekkende foto`s gemaakt en je verslag is zeer zeker de moeite waard om te lezen.Ik zie uit naar het vervolg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja daar had ik nu eens zin in Novelle haha, het was geeneens een kroonjaar :) Ach, het was allemaal toevallig, dat we net daar op vakantie gingen en net tijdens mijn verjaardag. voor Myrthe was het best een wat angstige dag eigenlijk hoewel ze het ook erg mooi vond. Ik dacht eerst dat ze vooral bang was vanwege de tunnel in de berg waar we doorheen gingen, maar ze bleek vooral bang dat ik zou flauwvallen. Ik ben weleens bijna flauw gevallen op een stuk lagere berg maar toen was ik moe en had een lege maag.
   Dit was wel zo'n beetje het hoog(s)tepunt van de reis natuurlijk.

   Verwijderen
 3. En bedankt dames voor de complimenten ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog gefeliciteerd Margreet. Dat is nog eens een bijzondere verjaardag. Ik vind het knap wat je allemaal onderneemt en doet met Myrthe . Geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dankje Elly. Ja het was heel bijzonder. Myrthe houdt ook wel van op stap gaan en natuurschoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooi verslag. De rillingen van de kou liepen over mijn rug, bij wijze van spreken. Prachtfoto's. Zo scherp.

  Gaat Myrthe nou die andere helft van de foto's op haar eigen weblog zetten? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eigenlijk was het in de (eeuwige) sneeuw niet koud Plato, wel in de ijstunnel met beelden maar daar waren we snel door, ik ben geen 'museum'dier ;p
  nee nee, Myrthe wil liever geen foto's van haarzelf plaatsen, ik ook niet trouwens(van mezelf en ik vind het ook heel erg als mensen foto's van anderen plaatsen zonder toestemming)Ik doe het bij uitzondering soms(ik sta er ook zelden leuk op).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je staat tintelend jeugdig en sportief op de foto's @Margreet, je (nog) kunt niet zien dat een mooi kroonjaar heel snel dichterbij komt.

   Verwijderen
  2. Heb(weer) je alvast een mooie kaart paraat?
   Zou het door de(weerschijn) van de sneeuw komen? pp

   Verwijderen
 8. Nog gefeliciteerd met je verjaardag trouwns. Ik ben eigenlijk nooit beroerd geworden in de bergen, maar toen ik boven aan de jungfraujoch stond werd ik niet helemaal lekker, niet dat ik flauwviel, maar toch. Waarschijnlijk omdat het zo snel ging... dat hoogteverschil met de trein.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dankjewel, toevallig heb ik het gisteren nog met de familie gevierd op de hei :)

  Jij bent er ook geweest dus, zijn jullie nog naar die hut gelopen? Ik had expres goed gegeten. Ik was een keer bijna flauw gevallen op een veel lagere berg, maar toen was ik moe en had een lege maag.
  We hadden wel last van de oren in dat treintje.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Is ondertussen al een flinke tijd geleden dat ik daar was... ookal lijkt het niet zo lang.
  De tijd gaat snel...
  Welke hut bedoel je? Boven hebben we niet nog een eind gelopen nee... er zaten daar raven, dat is wat ik me herinner en je had een mooi uitzicht ook over de gletsjer. Wel gewandeld op een lager gelegen plek, dat was een wandeling die niet zo erg steeg en daalde en waar je een mooi uitzicht had op die bergen die je ziet in de trein. De oren hebben we ongetwijfeld ook gevoeld, maar dat heb ik wel vaker meegemaakt... ik vond het niet echt aangenaam die snelle stijging achteraf gezien ook omdat ik er niet zo lekker van werd. Dat werd dan wel weer minder hoor... maar ik was niet de enige die er last van had...
  Heb weleens hoog gekampeerd ook in Zwitserland, maar als je dan omhoog gaat, dan begin je ook hoger. Hier stonden we ergens in de buurt van interlaken bij de thunersee in de buurt geloof ik en dan in korte tijd met die trein naar dat punt was waarschijnlijk iets te snel van het goede...
  Wel prachtige rit natuurlijk en mooi uitzicht...

  Op de hei??

  BeantwoordenVerwijderen
 11. http://www.myswitzerland.com/nl/moenchsjochhut.html
  Je kunt er over een pad door de sneeuw naartoe lopen in 45 minuten, evt. overnachten of eten. Heel duur :)
  We zagen een aantal Japanners lopen met een soort mondkapje.
  Bij de hei :) Mijn moeder houdt er van. het is ook heel mooi natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. oh nee ik heb er geen wandeling gemaakt bovenop.
  Haha een soort mondkapje.Heb je dan soms minder last van de ijle lucht? Ik dacht juist eerder meer.

  Je bedoelt dat je gewoon op de hei ben gaan zitten met een picknick ofzo?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vond het ook merkwaardig, die mondkapjes.

  Nee hoor, weg hebben gewandeld daar en moeder zat in een stoel, die kan niet meer goed lopen. We hadden alleen drinken mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een geweldige plek om je verjaardag te vieren Margreet. :-)
  Haha, Willie wil Mickey niet alleen laten. Misschien als hij er (ooit) niet meer is. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen