dinsdag 6 november 2012

'Wij zijn de pesters'

Onze maatschappij is verrot met alle naijver en het beter willen zijn dan de ander en iedereen die niet gemiddeld is hoort er niet bij.  Tuurlijk, we willen wel allemaal het goede, maar waarom lukt dat dan niet eigenlijk? Omdat we vooral aan ons eigen hachje denken? Onze eigen naasten en familie, het kleine kringetje, dát is belangrijk en de rest kan stikken.
Aandacht voor elkaar? Mooie woorden allemaal, maar de daden blijven achter.

Chris Klomp over de cultuur van het pesten, na weer een dodelijk slachtoffer

Nederland werd op maandagmorgen wakker met een heftige overlijdensadvertentie. Over Tim (20). Die een einde maakte aan zijn leven omdat hij altijd en overal gepest werd.
'Lieve pap en mam. Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn.'
De verontwaardiging was groot en de afkeur unaniem. Pesten is vreselijk. We moeten hier met zijn allen een einde aan maken.
Dat is mooi. En klinkt goed. Het probleem is alleen dat wij met zijn allen net zo schuldig zijn. Een enkele dappere ziel daargelaten.
De pester in een klas kan zijn vernietigende werk doen omdat de klas hem dat toestaat. Omdat hij een publiek heeft. Omdat de klas om hem moet lachen.
Kinderen, zegt u?
Wij zijn geen haar beter. Er zijn niet veel websites populairder dan GeenStijl. Daar waar mensen die ergens een foutje maken genadeloos worden afgestraft. Te kijk worden gezet.
En niet omdat een paar verlate pubers het leuk vinden om een kinderachtige website te maken. Maar omdat wij het massaal leuk vinden om te genieten van het leed van anderen.
Het bestaansrecht van pesten ligt niet in de aard van de pester.
Een pester kan bestaan omdat hij of zij publiek heeft. Omdat mensen veelal niet het lef hebben om de groep te weerspreken. Om simpel op te komen voor het slachtoffer.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Chris Klomp

11 opmerkingen:

 1. Het is een moeilijke discussie, Margreet.
  De gepeste schaamt zich en zegt niets zodat de ouders het niet weten.
  De pesters hebben vaak ouders die hun kind niet op de goede manier opvoeden.

  Het is heel triest wat er gebeurd is, in Amerika komt het nog veel vaker voor dan bij ons.
  Daar laten ze alle kinderen van een school een verklaring tekenen dat ze niet pesten, en niet aan de kant blijven staan als ze zien dat er gepest wordt.

  Gelukkig zijn er ook veel mensen die niet aan leedvermaak doen, of onschuldig leedvermaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. margreet...

  er zijn ook héél veel goeie mensen die er geen spel van maken die geen leedvermaak hebben
  die wel meeleven met mensen zoals tim,

  misschien heeft tim niet over het gebeurde gesproeken en wist niemand er van....

  ik vind het vreselijk voor alle betrokkenen,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het probleem is idd meestal dat de gepeste er niet over praat, uit schaamte of wat dan ook. Mijn dochter is ook op 2 scholen vreselijk gepest, de gevolgen werken zeker nog steeds door. Ik wist het eerst niet. Leerkrachten doen onvoldoende om de veiligheid van kwetsbare kinderen te waarborgen. Ik heb een kwetsbaar kind, ze zal ooit in een instelling oid wonen, ik zie daar vreselijk tegenop. Wat ik altijd al vermoedde blijkt nl ook waar; in kindertehuizen en opvang/instellingen komt veel misbruik voor. Het kan best zijn dat er ook goede mensen zijn, dat geloof ik ook wel, maar in zo'n geval heb je daar niks aan. Wie kun je werkelijk vertrouwen?
  Ik hoop dat die pesters van deze Tim zich hun hele verdere leven flink schuldig voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hopelijk zal M. tegen die tijd weerbaar genoeg zijn en het tegen iemand vertellen als haar iets overkomt. Lastig, want je wil haar niet bangmaken.

   Ik vind het heel erg voor haar dat ze vroeger zo gepest is.

   Verwijderen
  2. Daar heb ik grote twijfels bij Willie en bovendien is dan het kwaad alweer geschied.

   Verwijderen
 4. Margreet, ik ben het met je eens dat er nog veel te verbeteren is. En ik begrijp je verontwaardiging.
  Maar is dit onderwerp niet TE belangrijk om je mening over mensen zo te veralgemeniseren? Er zijn heel veel mensen die oprecht verontwaardigd zijn over dat pesten. En bij lange na niet alle weblogs stralen iets pesterigs uit of proberen mensen af te rekenen.

  Wat je mensen wel kan aanrekenen is: ze nemen kennis van het pesten, het overlijden, het geweld, het verdriet, lopen mee in een wake en gaan dan weer hun eigen weg.
  Er wordt door te veel mensen te oppervlakkig gereageerd. En dus gebeurt er in feite niets.

  Er zou eigenlijk permanente aandacht moeten zijn voor leefregels als: hoe ga je met elkaar om. Help nu eens in plaats van te zwijgen en je straatje schoon te vegen. Wees eens betrokken bij een ander. Ik denk dat de plaatselijke overheden daar het voortouw zouden kunnen nemen. Want vanuit de burgerij zie ik zo'n initiatief niet snel ontstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op school had ik vroeger les in omgangsvormen(oke..je zou het niet altijd zeggen...pp) daar zou iets kunnen gebeuren en in de opvoeding, niet alsmaar dat competatieve zoals vaak gebeurd(en dat komt van de ouders hoor)
  Ja ik ben te algemeen maar dat komt door de boosheid. Toch vind ik de wereld nogal oppervlakkig en daar kan ik slecht tegen. Maar goed, ik ben er zelf ook een product van.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We kunnen de wereld niet veranderen, maar wel zelf kijken naar wat we laten liggen. En dat is meestal heel veel al doen we nog zo ons best want we hebben allemaal onze beperkingen.
  En dat zeg ik niet met een beschuldigigend vingertje maar om aandachtig te zijn naar mezelf en zo min mogelijk naar 'de ander' te wijzen. Want dat helpt echt niet.
  Jij doet in ieder geval wat je kunt i.v.m. M. Geweldig Margreet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Alleen kijken naar jezelf is niet voldoende. Sommige daden dienen te worden bestraft, in ieder geval moeten mensen soms worden beschermd tegen andere mensen.
  Wat is de grens dan Elly, als iemand vermoord wordt, is dat erg genoeg om te wijzen? Je gaat toch niet zeggen dat je dan ook maar moeten zeggen dat we de wereld niet kunnen veranderen en gewoon naar jezelf gaat kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja zelf vind ik dat je (echte verkwente) pesters even te kijk moet zetten.Zodat ze dan maar uit angst het niet meer doen.Trouwens heel veel volwassen mensen doen alleen maar goed uit angst als er geen wetten en politie waren om ze te bestraffen zou niemand meer veilig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo is dat Novie!
  Goeie zondag meis, ik mail je binnenkort!

  BeantwoordenVerwijderen