vrijdag 18 oktober 2013

Een gouden randje erom

Gisteren liep ik(in goed gezelschap) een soort van marathon, een soort begin van een elfstedentocht, waarvan we dan in één keer 2 hebben gehad: Leeuwarden en Sneek met een 'kuierke' van 20 minuutjes in (dorp)Mantgum(over de bekende overweg) met de prachtige Seerp van Galamawei(met typische balconnetjes aan de(meeste) herenhuizen).
Het was een herfstige dag, veel wind, zon en een kwartiertje regen.
Tegelijkertijd vielen ook militairen Leeuwarden binnen!
Wij gingen meteen -vrijwillig- naar de gevangenis ppDe Blokhuispoort en dronken in (cafe) De Bak een kopje koffie(met enorm veel slagroom). :pp
  Mata Hari stond ondertussen over de Kelders uit te kijken naar een van de gebouwen van architect Abe Bonnema: De Achmeatoren.
Hij liet na zijn dood een paar miljoenen na met de voorwaarde dat er een nieuw Fries Museum zou worden gebouwd op het Zaailand. Dat staat er inmiddels-geopend door onze kersverse koningin en het is zeer zeker de moeite waard om binnen een kijkje te nemen. Ook hier is Mata Hari aanwezig.

 U kunt er ook een cursusje Fries doen. :)
 

Nu was eerst Sneek aan de beurt, in 20 minuutjes met de trein  te bereiken. Het werd een beetje donker, zouden we onder de Waterpoort kunnen schuilen..nee..beetje erg winderig, maar aan de andere kant was een leuk muurtje onder een oude knoestige boom(ik ben er dol op)waar we de meegebrachte traditionele soep(geheim recept) nuttigden(in Snits is men zulks wel gewend-Vriesen doen gewoon waar ze zin in hebben)

Wist u dat de eerste C&Awinkel in Sneek is begonnen? Alweer ruim 150 jaar geleden.
In het Ro-coco stadhuis konden we niet..nou ja..wel even als een trouwerij net afgelopen was maar daar konden we niet op wachten(strak programma van de planner)


 Dus nog een rondje om de kerk gelopen en de trein gepakt terug naar Ljouwert. Even tijd voor een kopje koffie en dan vlug naar Distilleerderij Boomsma voor een rondkijkje/filmpje en proeverij(ingelast extraatje op verzoek) We proefden o.a Claerkampster Cloosterbitter, een uniek recept van de Schiere Monniken van Claercamp Later zaten die dus..jawel..op Schiermonnikoog. Het eiland is naar hen genoemd. En natuurlijk de wijd en zijd bekende Beerenburger.
De scheve Oldehove konden we niet beklimmen(gelukkig).

Nog een klein stukje Prinsentuin, Hofplein..en
toen nog een klein maar zeer fijn hapje gegeten bij Spinoza
Een beetje Rozig snelden we daarna stationwaarts alwaar we die ochtend waren gestart en onze wegen weer scheidden.
Ik heb jarenlang in Leeuwarden gewoond en toch keek ik nu als toerist :)

16 opmerkingen:

 1. Grappig, dat laatste heb ik met mijn geboorte stad, Amsterdam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. prachtig om als toerist eens te kijken dan zie je dingen die je dan toe onbekend waren denk ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De randstad-ijkeltjes van LuckyTV vonden het helaas nodig om hun Gooi&Eemlander regionale Vara-gebrek aan cultuur nogmaals te vet te onderkwaken tijdens de opening van het Fries museum.
  Namens Nederland: Sorry Tsead.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb soms een hekel aan Lucky TV.

   Verwijderen
  2. Ik had nog nooit van Lucky tv gehoord en snapte het eerst niet eens ppp
   beetje een platte humor/?

   Verwijderen
 4. Geweldig, wat een leuke dag. Goede vrienden zijn goud waard. ;)
  Mooi logje met veel details, en mooie foto's.

  Dus in Friesland worden veel neven doodgeslagen? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Was je niet erg moe na zo`n intensieve dag Margreet?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja,maar vooral tussendoor, in Sneek en toen we weer terug in Leeuwarden waren, daarna was ik er even overheen en op de terugreis naar huis kon ik een hele tijd zitten in de bus. Thuis ging ik gewoon aan de afwas die er nog stond :) Ik had geen spierpijn van het vele lopen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jee, er woedt nu een brand bij dat Mata Hari beeld, 5 historische panden op instorten :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het journaal opende er vandaag mee, verschrikkelijk.
   Er is niets meer over van dat deel, en 1 dode.

   Voor je foto van Mata Hari stond je er pal naast, dat moet nu een raar gevoel zijn voor je.

   Verwijderen
  2. Ik heb nog een foto van dat beeldje met een paar van die winkels erop die nu dus op instorten staan. heel raar gevoel ja.

   Verwijderen
 8. Twee keer heb ik de 11-stedentocht gefietst. Allebei de keren op 2e Pinksterdag. Ik heb daar goede herinneringen aan. Heel triest van de brand in Leeuwarden...en dan is een man van 24 zo tragisch omgekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi verslag met prachtige foto's. In 2008 deden wij de elfstedentocht per... auto. Erg he? In tien dagen. Wel veel van de stadjes gezien en ook Mantgum en Jorwerd bezocht. Nu kom jij weer met foto's die ik toch niet herken. Er is altijd meer, dat zie je maar weer:
  En ja, Mata Hari is ineens weer actualiteit. Hopelijk heeft dat beeld de brand wel overleefd. Het huis heeft dat helaas niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Per auto en dan ook nog zo lang erover doen? haha, ja er is altijd nog wel meer te zien en te doen. ik was bv vergeten te kijken of het befaamde bakkerswinkeltje nog bestond waar ze de heerlijkste mergpijpjes van het land verkochten, ik heb er heel wat verslonden.

  BeantwoordenVerwijderen