zaterdag 23 april 2011

daar is ze weer :)

De laptop was gecrasht(we zitten nu nog met wat naweeën want al onze foto's bleken verdwenen, en nu zijn er 14.000(!) bestanden opgezet waaronder dus onze foto's, deels dubbel en verder ontzettend veel rotzooi aan afbeeldingen wat ik totaal niet herken, dus allemaal uitzoeken)...

...En het was opeens hoogzomer, dus van bloggen kwam niks meer. Wel werd er gefietst en in de tuin gewerkt. -Is er bij jullie al wat regen gevallen-hier niks, de tuin heeft het wel nodig nu.- Ik vind deze vroege zomer verder wel heerlijk. Dinsdag gingen dochter en ik samen met de 2 dames van de knutselclub fietsen, we wilden bloesems en kastelen zien en vanuit Wijk bij Duurstede is dat heel gemakkelijk.
We fietsten richting COthen, wat een pittoresk dorpje zou moeten zijn, dát viel ons wat tegen, maar de ligging is wél pittoresk, aan de Kromme Rijn. We beklommen eerst de plaatselijke korenmolen Oog in't zeil en daarna vertoefden we enige tijd op onderstaand plekje, net buiten het dorpje.


De Kromme Rijn speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de fruitteelt in dit gebied. Ooit was het een wild stromende rivier. Tijdens overstromingen werd veel zand afgezet. Maar na de afdamming in het jaar 1122 was het gedaan met de vele overstromingen en kwam er een laag klei over het zand te liggen. Een vruchtbare grond over een goed doorlatende zandondergrond: het is de ideale bodem voor fruitbomen. Toen er nog geen laagstamteelt was liep het vee gewoon onder de fruitbomen en er kon gehooid worden. Toen rond 1950 de eerste bestrijdingsmiddelen werden gebruikt, werden de boomgaarden minder geschikt voor het vee. Boeren gingen zich specialiseren in het alleen telen van fruit en de bomen werden dichter op elkaar geplant. Er kwam teveel fruit op de markt(!?)  De overheid deelde subsidie uit aan boeren die hun boomgaarden rooiden en zo verdwenen veel karakteristiek hoogstamboomgaarden uit het KrommeRijngebied. Ook gingen Fruittelers  op zoek naar een goedkopere manier van produceren en de hoogstam werd vervangen door laagstam.
(bron: Buitenleven)
Ik vind het doodzonde. Er gaat toch niks boven zo'n mooie knoestige boom!?


Na de lunch trokken we weer verder, langs de Watertoren. Daar schuin tegenover stond ook een voormalig klooster. Destijds zaten de zusters in de priorij Gods Werkhof letterlijk achter slot en grendel. Na het tweede Vaticaans Concilie in 1963 is het leven in cellen afgeschaft. Nu is het een conferentiecentrum. Ik vond het geen mooi gebouw, dus geen foto. Hieronder wel de watertoren.

   Na Werkhoven vergaapten wij ons aan kasteel Beverweerd uit de 13 eeuw. Vanaf 1563 is het kasteel 2 eeuwen in bezit geweest van de Oranjes.  In 1835 gemoderniseerd in neogotische stijl.

Nabij deze knoestige knotwilgen ..
vonden wij een heerlijk terras alwaar wij ijs met een home-made vruchtensaus genoten ;)

Op weg naar Langbroek kwamen we nog een aantal kastelen tegen.
Van kasteel Lunenburg was alleen de poort te zien.

 Hieronder Sterkenburgh
en even verderop kasteel Sandenburgh, beide uit de 13e eeuw.

Wij droomden over Ridders en Prinsen, maar het enige wat we zagen was een Ooievaar! :)))

In de kersenboomgaard van de familie Vernooy eindigde onze fietstocht.

De groepsfoto die een medegast maakte is helaas afgekeurd voor publicatie :p
Ik wens jullie Mooie Paasdagen. Qua weer zal dat wel lukken.


12 opmerkingen:

  1. Ik wens je ook mooie paasdagen Margreet.dus je hebt een leuk uitje genoten. leuke foto`s meid.Morgen krijg ik bezoek van enige kleinkids en eigen kinderen.Niet allemaal dus.Het gaat wel redelijke met me hoor.We hebben al geregeld water naar de tuin gedragen Jij ook? de aardbeien bloeien al mooi.dankzij het water uit de gieter.En gelukkig heb ik nog geen muis weer gezien Pffft.groetjes van Novie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn dat je er weer bent! Heel vervelend dat de boel gecrasht was. Maar de foto's heb je zo te zien weer teruggevonden. :-)

    Wat een mooi logje heb je gemaakt, Margreet.
    Jullie waren een enorm eind van huis. Met de fiets in de trein?

    Hier is ook geen regen gevallen, toch zijn alle bomen groen geworden en staan er zomerbloemen, genoeg grondwater zeker.

    Dat was een mooie route, genoeg kastelen en bloesems te zien daar.
    Ik vind die ouderwetse hoogstamboomgaarden ook veel mooier, met wat koeien en kippen erin.

    Mooie foto's Margreet.
    Jullie ook mooie Paasdagen.

    Willie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Novie, het voordeel van een groep is dat je niet alles alleen hoeft te doen. Een van de dames woont niet ver van de tuin en zijn brengt water naar de plantjes.

    Willie, ik weet niet of alle foto's terug zijn, we hebben nog niet alles uitgezocht, en er staan ook veel grijze plaatjes bij , die zijn dus verloren. In de tuin hier heb ik nog niet gesproeid, alleen geef ik de nieuwe plantjes natuurlijk wel veel water.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ohhh jee,
    wat een drama zeg
    moet er niet aan denken ....

    ik hoop dat je nu af en toe een back up maakt...:-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Och, ik zie het niet als drama hoor, ik heb het nog niet allemaal nagekeken maar de rommel is er nu tussenuit en er is nog iets van 750 over. Er stond van een klein jaar aan foto's op ongeveer. Ik denk dat ik ze straks op een schijf zet. Niet te lang wachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hoi margreet, ja die foto's wil je niet kwijt natuurlijk.
    gelukkig heb je ze weer.
    ik heb ook zo genoten van de zomer afgelopen week.
    hier is het nu een stuk kouder, maar met een jas aan nog steeds lekker weer.
    liefs, nita

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Prachtige foto's @Margreet. Zeer verzorgd en met liefde gefotografeerd. Riepen de tochtgenoten niet regelmatig "Opschieten @Margreet"?

    Jammer dat COthen zo tegen viel en dat de groepsfotograaf niet een klein beetje fototalent van je kon lenen.

    Mijn ooievaars zijn ook nog aan het broeden.
    Sandenburgh heeft ook vast een 19-e eeuwse neo-gevel.

    Wat dacht je van een externe harddisk als backup; 1 TB voor ? €80 ? Of een beetje duurdere NAS?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is hier nu ook koud Nita, geregend heeft het nog steeds niet, dat mag nu weleens. Er is hier een groot stuk van een uniek natuurgebied afgebrand :(

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb de foto's vrij snel genomen Coco, juist omdat de anderen helemaal geen fototoestel bij zich hadden en ik niet voor oponthoud wilde zorgen. ik zei dan ook dat ze maar door moesten fietsen, ik haalde ze dan wel weer in.
    Ik moet eerst kijken welke foto's ik werkelijk wil bewaren en dan de rest goed opslaan en sommigen afdrukken..

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De paasdagen zitten er alweer op Margreet maar ik wens je een fijn weekend en als het net zo mooi wordt als deze reportage die je maakte mag je niet mopperen. Ik hoop dat je compie het weer doet.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Aaaaah, een gecrashte computer...
    Maar wat een mooie fietstocht Margreet. Zeer de moeite waard aan de foto's te zien. :-)

    Groetjes van Truus.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De pc(laptop) doet het weer goed dames :)

    BeantwoordenVerwijderen