vrijdag 29 april 2011

dag koekoeksbloem met(herkomst ?)verhaal

Gisteravond heb ik het 2e straatje bij het grasveldje gelegd(de eerste is een heel korte aan de overkant), het was heerlijk rustig; geen bbq-ende of vuurstokende buren, geen spelende kinderen, alleen mijn eigen spelende katten die het gezellig vinden als ik er ook ben en af en toe een aai komen halen. :) Het was stil, bijna donker en zo bezig met mijn handen in de aarde blijkt ontspannend. Misschien ben ik wel het gelukkigst op zulke momenten bedacht ik.
Er staat nog veel onkruid in mijn tuin, het groeit nu zo hard, maar langzaamaan wordt de tuin steeds meer hoe ik het wil hebben,er blijft wel nog genoeg te doen voorlopig :) Het is nog wat kaal rondom de grascirkel, alle grond moet uiteindelijk wel bedekt. Vannacht is er een heel klein buitje regen gevallen, ik zag het aan een plastic stoel, verder was het nergens aan te zien, de grond was nog net zo droog. De dakpannen krijgen nog een functie, soort van rotstuintje gaat het worden, links van het gras. Daar komt veel zon. Misschien een leuk idee om over een tijdje deze foto nog es te maken. Er staan nu 4 tuinbonen(de rest staat op de groepstuin), een ijzerhard(verbena- zo'n hoge) een pompoenplantje, bij de schommelpaal de Mozartroos en een clematis (of is het de vaste Lathyrus).., ook nog een paar klimmende windes en ik heb een paar gladiolenbollen in de grond gestopt. oh ja en nog een paar planten waar ik de naam van kwijt ben, met roze bloemen vooral. Lijkt wel erg vol he. Er moet nog wat mest bij anders wordt het niks vrees ik
Heel misschien ga ik morgen met dochter en haar verloofde op de vrijmarkt staan, moet ik nog wel wat spullen bij elkaar zoeken. En anders gaan we wel rondkijken daar. Doen jullie nog wat morgen?


de eerste dagkoekoeksbloem

De koekoeksbloem en de koekoek

Wat heeft de koekoeksbloem met een koekoek te maken? En waarom zijn de blaadjes van de echte koekoeksbloem zo gerafeld? Een tragische liefde ligt hieraan ten grondslag, luister: 

Lang geleden leefde er aan de rand van een wetering, niet ver van de natte weiden, een mooie, wijze heks, Silene genaamd. Zij hulde zich altijd in prachtige roze en paarse gewaden. Nooit klopten  de zieken uit de wijde omgeving tevergeefs aan haar deur.
In die dagen leefde er ook een trotse tovenaar. Hij had een prachtige hermelijnen mantel.  Als een echte Don Juan had hij al menige vrouw verlaten.
Deze trotse tovenaar kon de stralende ogen van de mooie heks niet weerstaan,  viel voor haar liefde en verliet zijn vrouw en kind van dat moment. De heks en de tovenaar hadden alleen maar oog voor elkaar en alras kwam uit deze liefde een prachtige dochter voort. Het drietal leek volmaakt gelukkig, tot er een nieuwe vrouw in het leven van de tovenaar verscheen en hij de heks achterliet. Het kind kwijnde weg zonder de liefde van haar vader.
In grote wijsheid besloot de mooie heks dat deze tovenaar een ramp was voor zijn nageslacht en nooit meer een kind mocht teleurstellen door zijn onverantwoordelijke gedrag. Ze veranderde hem in een saaie, bruine vogel, die moeizaam door het luchtruim vloog. Iedereen zou weten dat hij die onverantwoordelijke vogel was, die zijn eigen kinderen verliet. En om de schande kompleet te maken moest hij de hele dag als een kind zeuren om koekjes “koek koek, koek koek”, zodat in de verre omgeving iedereen hoorde waar die slechte vader zat. Daarom zijn de mensen hem koekoek gaan noemen
Maar de wijze heks stak de hand ook in eigen boezem. Ze was zo beschaamd dat ze met al haar wijsheid niet had voorzien dat ze een mislukte vader had verleid. Ze veranderde zichzelf in een plant, met bloemen in de kleuren van haar gewaden, roze en paars.
Op een dag ontdekte de koekoek de betoverde heksenbloem en was zo kwaad over zijn eigen lot als lelijke, domme vogel, dat hij de blaadjes van de roze bloemen kapot maakte. Tot vandaag de dag zijn de gerafelde blaadjes te zien aan de roze bloemen van de echte koekoeksbloem. En als hij de kans krijgt spuwt de koekoek nog steeds zijn boosheid op haar. Daarom zien we in de bladoksels van deze bloem vaak het witte spuugschuim van de koekoek zitten, waardoor de mensen deze bloem de koekoeksbloem zijn gaan noemen.
Bron

28 opmerkingen:

 1. Mooie foto van die koekkoekbloem. Vind ik die hier ook?
  Gras mag wel wat EcoStyle AZ-korrels hebben... Straatwerk is keurig, kom je bij mij ook een stukje leggen?
  Wat is dat voor een rare knoest voor in je sierborder?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heerlijk genieten van alles op je tuin(pad)

  doe maar hoor:-)
  klinkt geweldig
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. CoCo@ Het is een wilde plant, kijk er maar eens naar uit en anders kom je'm hier bewonderen. Of zal ik er eentje meenemen als ik je straatje kom leggen. Heb je nog wat ouwe stenen liggen of moet ik die zelf meenemen ppp
  Ik hou van rare knoesten, dat weet je toch, ik moet eens even goed kijen of het een stuk van de Els is of van de Vlier.

  Klaproos, ik ga het vaker doen hoor :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet nog wat gras bijzaaien, ik vind het wel aardig opgekomen, ik had in het najaar laat gezaaid. Gisteren voor het eerst gemaaid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Margreet
  ik ga morgen niet zoveel doen misschien eventjes kijken in de hoofstraat alhier.Kijken of ik nog was koopjes kan scoren want ik heb nog wat zomerbroeken nodig het liefst linnen.Verder komt Jasmijntje savonds bij ons slapen.Daar verheug ik me nu al op.Het is een schattige baby van 1 jaar, van mijn oudste dochter en haar man.Wat ga je verkopen op de vrijmarkt?En bloeien je tuinbonen ook al?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te lezen Margreet, dat je zo lekker in je tuin bezig bent.
  Ik vind het paadje ook mooi.
  Ik herinner me nog dat het gras net was ingezaaid, toen de katten in de hoge schommel klommen. Het is goed gegroeid. :-)

  Grote delen van het land hebben wel veel regen gehad, hier ook, maar in het noorden helaas niet.
  Mooie foto's, Margreet.

  Ik heb geen plannen om rond te gaan lopen, te druk en spullen heb ik ook al genoeg. ;-)

  Willie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die tuin wordt vast schitterend als hij volgroeid is. Ik vond het ook altijd heerlijk om in de tuin te werken. Maar de bakken op mijn balkonnetje zijn me nu meer dan genoeg. :-) Geniet jij er nog maar van!
  En morgen...
  Ik ga op mijn lauweren rusten (als ik de kans krijg) maar ja...Ik geloof toch dat ik lui begin te worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De tuinbonen bloeien nog niet Novie en we hebben niet VERkocht op de markt maar GEkocht, het kam toch wat onhandig uit en het waait een halve storm.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, klopt Willie, toen moest Minnie nog geholpen worden met een ladder in het pas gezaaide veldje :)

  Nou ja Elly, voor alles is een tijd? :) Ik ga nu ook lekker in de tuin zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Margreet,

  Vandaag niet veel aan Koninginnedag gedaan.
  Paadjes en cirkels in de tuin zijn leuk, zeker als straks alles meer begroeid is.
  Zelf heb ik ook drie cirkels en meerdere paadjes in mijn tuin, mijn kleinkinderen vinden het altijd weer leuk om ze te lopen.

  Groetjes,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het zelf ook leuk, overal grappige paadjes door de tuin maar kinderen houden daar zeker ook van Jeer.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. haha ik zat bij een vriendin in haarlem op de vrijmarkt, wel 5 euro verdiend! ik ben altijd bang dat ze weglopen, dus vraag ik 20 cent of zelfs 5 cent als het een kind is en sommige dingen gaf ik gratis mee.
  maar het was wel reuze gezellig!

  ik heb ook zo'n plezier in mn tuin, dit jaar mag het rommelig!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Is dat mode nu, rommelig? :p Ik heb ook wel verschillende keren met spul op een vrijmarkt gestaan, was altijd wel leuk, dus volgend jaar moet het echt!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik weet niet, mode?
  wel makkelijk

  BeantwoordenVerwijderen
 15. ik heb het fimpje van de trotse moeder eventjes bekeken.Het liedje is er mooi bij gevonden Margreet en ik kan me voorstellen dat je trots bent op je dochter die zo goed kan paardrijden.Leuk om eens te bekijken.Moet je vaker doen.Fijne zondag gehad?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ha ja kaat, ik hou ook helemaal niet van nette tuinen trouwens ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Myrthe wilde op een liedje van Jan Smit rijden maar die hadden ze daar niet, toen reed ze de proef op Nick&Simon, ook leuk, dat filmpje staat ook op YouTube. Ik heb toen achter dit filmpje dus Jan Smit gezet. Past qua ritme ook goed he. Myrthe's verloofde was dit weekend hier, rustig weekend verder. Morgen niet naar de tuin, ze komen alle enkele ramen door dubbele vervangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. wat een leuk verhaal over de koekoeksbloem.Onze aardappelen staan nog fier omhoog gelukkig.Nu komen er nog 2 zeer koude nachten.Hopelijk gaat het goed en bevriezen ze niet.Hoe sttan jouw plantjes erbij Margreet?
  zijn nu de ramen vervangen? was het niet bibberkoud met die stevige noordoostenwind vandaag?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Goed gelukkig Novie. het was vandaag niet koud maar nu wel, ik heb zelfs de kachel aangezet.
  De ramen zitten erin maar ze komen morgen nog iets afmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ha, de dubbele ramen zitten er dus ook in eindelijk.

  Leuk sprookje.
  Van wit spuugschuim bij de koekoek had ik nog nooit gehoord.
  De arme dochter heeft nu ook geen moeder meer. ;-)

  Willie.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Tragische Liefde? Grootschalige feitenzwendel met de man als willoos slachtoffer! Dit verhaal moet wel door een vrouw zijn geschreven.
  Een Don Juan wordt geboren en in stand gehouden door zijn grote schare amechtige, zwemelende aanbidsters; zij vechten onderling als boskatten om de nachtelijke, onbeschermde gunst van Don.

  En dan toveren die heksen de arme uitgemergelde en afgeleefde Don, na trouwe bewezen diensten, als dank, om in een saaie, bruine, moeizaam presterende koekkoek (palindroom).
  Hallo zeg.. sinds wanneer leggen kk-mannen eieren in andersmans nest om ze in de steek te laten? Een kk-man verschilt in niets van een gewone man: hij moet zijn plicht doen op vrouwlief's commando.

  En nog erger, wat is de werkelijke reden waarom een man een koekkoek of Cuckold(Eng) wordt genoemd?
  Dat zijn vrouw vreemd gaat met een andere man en de Cuckold het product laat verzorgen en (op)voeden!!!
  Schandelijk gemeen verhaal!!!!, @Margreet.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Willie, ze zeouden vandaag NA de koffie komen maar ze zijn alweer bezig, ik hoop dat de buren ze nu voorzien, ik heb er eigenlijk geen zin in ;) Die dochter is vast volwassen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Tja Coco, zo kan alleen een man reageren ;p
  Elders las ik:
  //Vanaf half april, met de sluiting van het visseizoen, is het weer luisteren naar de koekoek, het buitenbeentje van onze vogelwereld, waarvan iedereen weet dat HIJ ZIJN eieren in andermans nest deponeert en zich achteraf geen fluit meer aantrekt van wat er met die eieren en uiteraard de jongen dient te gebeuren. Voor het roepen kiest hij in zijn gebied vaste plaatsen uit en draait daarbij voortdurend om zijn as om de roep in alle richtingen te laten weerklinken.Van een vast paartje is geen sprake want hij leeft polygaam en paart met elk wijfje dat toevallig in de buurt komt en zich "inschikkelijk" toont.//

  Trouwens, de Fransen noemen de koekoek Coucou, en de Japanners Kak-ko. Hahahaha
  over Cuckold las ik interessante zaken:
  // stellen die zover gaan dat de vrouw volledige controle heeft over haar partner. Het komt voor dat zij in zo'n geval een nieuwe partner heeft gekozen, die feitelijk haar (chronologisch) eerste partner heeft verdrongen. Niet zelden rest de cuckold in een dergelijke relatie de rol van slaaf of huisdier.//
  Ik houd zelf heel erg van mijn huidieren hoor! :pppp


  //De wetenschappelijke naam van Echte koekoeksbloem luidt Lychnos flos-cuculi. Het Griekse woord Lychnos betekent lamp of helder schijnsel. Ons woord ‘licht’ is hiervan ook afgeleid. Flos-cuculi wil zeggen: bloem van de koekoek.
  Ook Dagkoekoeksbloem heeft licht tot donkerroze bloemen; elk met vijf bloemblaadjes. Alleen zijn deze bloemblaadjes niet zo diep ingesneden als bij Echte Koekoeksbloem. Het bijzondere van Dagkoekoeksbloem is dat aan elke plant de bloemen óf alleen mannelijk (dus alleen meeldraden) zijn óf alleen vrouwelijk (alleen een stamper). Dus nooit meeldraden en stampers samen in één bloem. De ene plant draagt dus alleen mannelijke bloemen; een ander slechts vrouwelijke. Een bijzondere vorm van specialisme. Tweehuizig noemt men dit. //

  Maar wat jij schrijft over Don Juan klopt wel natuurlijk, vrouwen zouden es wat wijzer moeten worden en echt vrij zijn, nu doen zij vaak vanalles om maar mannen te behagen, zelf hebben ze het niet eens door.
  Koekoek(met 1 K in het midden schat-moeilijk he ;ppp- is geen palindroom hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. oh ja Willie, heb je nog nooit op sommige planten van die witte spuugjes gezien? Dat is dus koekoeksspuug blijkbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Maar @Margreet wat maak je me nou, sinds wanneer kunnen mannen eieren leggen? Daar zal Darwin van opkijken. Het mannetje is op afroep (kɶkkɶk) beschikbaar voor bevruchting als een vrouwtje een geschikt nest heeft gevonden.

  Je hebt weer helemaal gelijk schat, met de palindroom, ik heb gedroomd. Zo wel? kɶkkɶk?

  Ach vrouwen willen graag allemaal de mooiste sterkste, grootste en knapste man met veel geld. Zo krijgen ze mooi gezond nageslacht en veel tijd voor de opvoeding en verzorging.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Nou, dat maak ík je niet, dat staat zo op internet ;)
  Nog steeds een Ka teveel, het is hardnekkig he ppp
  Dan bof jij dus wel en zul je veel geluk hebben in de liefde :) Het is wel een beetje ouderwets en achterhaald denk ik, inmiddels, vrouwen willen tegenwoordig ook cariere maken, misschien is het nu wel andersom.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik zie dat je druk bent met je tuintje Margreet. Het gaat vast heel mooi worden. :-)
  Bij ons staat nu de Akelei volop te bloeien. Dieppaars met wit, zo mooi. Vorig jaar heb ik een foto op mijn Hyves gezet, bij Diversen.
  Momenteel log ik weinig. Het caravanseizoen is weer begonnen en we zijn druk met mijn schoonmoeder.
  Ik hoop dat de Vliegenvanger blijft, het is zo'n leuke vogel. Ik herken zijn typische geluid al.
  O ja, met Koninginnedag waren wij in Putten.

  Groetjs van Truus.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ja die bloeit hier ook goed Truus, de Akelei, ik heb verschillende. Ik logook veel minder als eerst, te druk met andere dingen.
  Die vogel is hartstikke leuk!

  BeantwoordenVerwijderen