woensdag 9 november 2011

een schatkistje

Karin de Groot onderzocht in de maand van de spiritualiteit o.a. de antroposofie. Hieronder kun je de uitzending die gisteravond op tv was bekijken.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Een interview met Karin in Trouw vind je hier.

16 opmerkingen:

  1. o leuk Margreet ik ga vanavond kijken want ik heb de uitzending gemist.De vorige met Hare Krasna heb ik wel beken.(glimlach)nu heb ik de kleinkids namelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ze allemaal gemist, of komen d'r nog een paar? ik las er toevallig over op Antrovista.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Interessant. Als ik wat meer tijd heb zal ik de bekijk knop weten te vinden. Gelukkig weet ik al iets over antroposofie en ik geloof er ook beslist in. Als die antroposofen maar niet zo duur waren met hun consulten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mooi maar zeer sumier is de informatie eigenlijk.ER straalt wel rust een aanvaarding uit die mensen.Over wat voor consulten heeft Plato het eigenlijk?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja Novie, het is maar even een proeven in feite, het is ook kort, je kunt in een half uur niet de hele antroposofie uitleggen. Ik ben op die boerderij, Urtica/De Vijfsprong, weleens geweest, het is een prachtige plek. Waar Myrthe werkt is iets anders maar wel dezelfde sfeer.
    Plato bedoelt consulten bij een antroposofische arts denk ik. Ik had toen we nog in leeuwarden woonde een antroposoof als huisarts, dus dat kostte niks extra eigenlijk en je kunt je voor speciale dingen(er is bv ook therapeutische euritmie e.d.) aanvullend verzekeren meen ik, dat is dan wat breder dan alleen de antroposofische geneeskunst.

    Plato je hebt het ook over geloven. Ik zie het niet als een geloof meer een levenswijze/manier van naar het leven kijken/beleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind het mooi, Margreet, het is een schatkistje, ja.
    De aandacht voor de natuur, het bewust kijken, het genieten van kleine dingen zoals een mooie bloem.
    De innerlijke rust.
    Ik herken de maankalender door jouw logjes. ;-)
    Wist je dat ik ook door de logjes van Klaproos veel bewuster naar de natuur ben gaan kijken? :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Karin zei dat op het laatst, van dat schatkistje, dat vond ik zo mooi gezegd. Nou ja, je kunt het (proberen) toe(te)passen in je leven Willie als het je aanspreekt. Ik vind de mensen in dit filmpje wel echt overkomen, soms kan iets ook alleen buitenkant zijn en dan stelt het niks voor, maar dat heb je overal. Ik voel me niet altijd zo thuis bij zogenaamde 'echte antroposofen', maar wel bij mensen die er mee bezig zijn. Ik hou eigenlijk weer niet van zo'n hokje ook. Voor mij zijn het ideeén die me aanspreken.
    Klaproos laat de schoonheid van de natuur heel prachtig zien ja, dat vind ik haar mooiste logs.
    Biologisch dynamisch tuinders werken niet alleen met de maan maar ook met preparaten die ze zelf maken met invloed van de cosmos.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kom jij regelmatig in Vorden? Mooie spirituele omgeving. Buiten de lijntjes kleuren en de terugkijkoefening, ik voel ook wel verbinding met de Konstellatie van de Kosmos en het grensgeval van de Kosmea.
    Waarnemen van de Kosmos doe ik graag. De maan was vandaag prachtig helder met een ster/planeet rechtsonder.
    Is Yoga een soort Euritmiek?
    Hebben mensen ook blad- wortel-, bloem-, zaai-dagen?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het is enige tijd geleden Kokey, ik herinner me nog hoe lekker de aardbeien waren die langs de weg in een kraampje stonden.
    pff..wat een vragen op de late avond ;)
    Die terugkijkoefening heb ik ook een tijd gedaan, je valt vaak in slaap voor je bij het NU bent, zal het weer es doen als ik niet slapen kan.
    Je hoeft geen antroposoof te zijn om je met de K
    Kosmox bezig te houden natuurlijk pp
    Had jij dat gevoel echt ook bij de Cosmea? Ik ben nog niet zo bedreven in het zien van die dingen, ik moet meer in de tuin bezig denk ik :)
    De maan zag ik ook ja, ze lijkt al vol, het was hier wat mistig dus het zag er een beetje antroposofisch mystiek uit p
    Yoga is geen Euritmy nee. In Yoga heb je trouwens ook nog vele vormen. Myrthe doet ook in perioden wekelijks euritmy met de werkplaatsgroep.
    Die zaaidagen zijn een hulpmiddel voor het zaaien, om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Mensen kunnen het beste bij de maaltijd van elke soort iets eten las ik eens in een antrop.kookboek. Over voeding is veel interessants te vinden trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hun levensinstelling vind ik mooi, op mij komen de mensen uit dit filmpje ook echt over.
    Tuinieren doe ik zelf niet, ik eet ook geen biologisch dynamisch.
    Lijkt het dansen waar jij vrijwilligster bent, een beetje op het dansen uit het filmpje?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Nee dat is sacred dance in vereenvoudigde vorm en dat is niet iets uit de antroposofische hoek. Het lijkt meer op volksdansen maar dan met heel andere muziek.
    Euritmy is er ook als kunstvorm, net als ballet zeg maar, ik vind het wel mooi om te zien maar ik snap er weinig van.
    Je hoeft niet te tuinieren en BD te eten hoor, als het je interesseert kun je overal info of een kursus vinden in de antrop. sfeer, zeker in jouw woonplaats :)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Op wiki staat meer info over euritmie;
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Euritmie

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Die Euritmiste heeft ook wel zo'n fladderjurk aan en ze doet een natuurlijke harmonische beweging ;)

    Dus er zijn geen speciale a'sofische dagen voor mensen: bv een opruimdag of een thuisdag of een uitdag of een reisdag of een wasdag?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ja ze hebben vaak van die gewaden aan, ziet er ook wel mooi uit. Dat is alleen in de kunstvorm hoor. Karin in het filmpje had ook zo'n gewaad aan maar dat doen ze op scholen en bij therapie niet volgens mij.
    Er bestaan meen ik wel antroposofische reizen, met Kunst waarschijnlijk. ik ben daar te simpel voor pp

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Er is inderdaad een lees-en studiegroep in Amsterdam, Filosofie van de vrijheid, van Steiner, maar dat gaat mij wat te ver.
    (Stond ook op Antrovista).

    Het was vandaag 11-11-11. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ja, daar zou ik ook niet naartoe gaan Willie, maar is er niet iets creatiefs, bv schilderen? Dat lijkt me wél leuk. En vaak hebben ze bij Vrije Scholen ook heel leuke herfst- en kerstmarkten, daar kan iedereen naartoe. Kun je sfeer proeven.

    BeantwoordenVerwijderen