zaterdag 31 augustus 2013

Mooi anders

"Ik denk dat er een soort basisbozigheid in me is. Die zoekt af en toe een uitweg. Een serveerster die eindeloos met een vriendin belt terwijl ze mij moet bedienen, kan zomaar de volle laag krijgen. Maar ook mensen dichterbij moeten het soms ontgelden. ik ben nu eenmaal geen heilige"

"M'n hart luchten bij anderen is niet altijd gemakkelijk. Vaak voelt het als verraad tegenover Pippa"

Twee citaten uit een artikel in Trouw- een moeder van een kind met Down.

Ik denk dat, net als wanneer je een ernstige ziekte hebt of je beste vriendin is dood, je eigenlijk niet meer tegen onbenulligheden kunt, vanaf de dag dat je beseft dat je een 'ander kind' hebt staat je wereld voorgoed op z'n kop. En als je zelf ook eigenlijk al altijd 'anders' was als de gemiddelden om je heen, dan wordt het dus nu nog 'anderser'. En je zit in een draaikolk en er gebeurt van alles met jou en je moet je weg erin vinden. Zelf.
Vooral Zelf.
En je wordt hard en zacht tegelijk.
En kwetsbaar.
En eigenlijk wil je een heilige zijn en dat ben je dus niet.


35 opmerkingen:

 1. Die moeder heeft het nog niet volledig kunnen accepteren denk ik.
  Vandaar die basisbozigheid.

  Ja, je moet het zelf doen, ik kan niet in jouw schoenen staan dus ik kan alleen maar proberen te begrijpen hoe het voor jou is.
  Ik weet wel dat het fijn is als het je lukt om het los te laten dat het kind anders is, en de goede kanten ervan in te zien, ervan te genieten.
  Je had andere verwachtingen, maar die kan je bijstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou nee hoor, die moeder accepteert het echt wel, het meisje is inmiddels ook al 12 en ik herken die basisbozigheid, de heb ik ook, nog steeds. Daarom raakte me dit artikel ook, ook al is het niet helemaal hetzelfde ik herken veel.
  Je snapt het niet echt Willie, maar dat maak ik meestal mee, dus ik ben het gewend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had trouwens helemaal geen verwachtingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Even een omhelzing zo groot als een oceaan.Plons

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Margreet
  allemaal moeten we de gebrokenheid van deze wereld aanvaarden en ermee leren leven.De 1 huilt stiekem en dan ander overleefd dmv woede en grimmigheid.
  de kleintjes zij hier maar ik wilde toch even reageren...Novelle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lief van je, ik was alleen de hele dag weg, dus ik las het vanavond. Ik doe het allebei, stiekum huilen en de boosheid komt er ook zeker uit. het zij zo, ik maak me er minder druk om en als men dan een beeld van me maakt, dat is dat ook maar zo.
   Wie me echt wil leren kennen neemt de moeite en anders maar niet. ik vind ook niet iedereen aardig :) Dieren, kleine kinderen en gehandicapten zijn echt, de meeste anderen niet. Ik hou ervan als mensen echt zijn met hun boosheid en al erbij, dan knalt het maar es, alles beter dan die neppe zogenaamd sociale lievigheid.

   Verwijderen
 6. Het artikel heb ik ook gelezen. Je moet alles maar zeilende zien te houden, samen met nog twee andere kinderen. Weinig heb je in de hand...
  Volgens mij heeft iedereen die basisbozigheid wel. De een kan er alleen betere mee omgaan dan de ander. Als ik mijzelf met mijn man vergelijk, kan ik nog veel van hem leren :D
  Goed blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het artikel heb ik ook gelezen. Je moet alles maar zeilende zien te houden, samen met nog twee andere kinderen. Weinig heb je in de hand...
  Volgens mij heeft iedereen die basisbozigheid wel. De een kan er alleen betere mee omgaan dan de ander. Als ik mijzelf met mijn man vergelijk, kan ik nog veel van hem leren :D
  Goed blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij antwoord steeds 2maal Mirjam :) Ja ik vond het een mooi artikel, 2 (gewone)kinderen erbij is misschien nog niet zo gek(maakt het gezin nog wat 'normaler', en ze heeft nog een partner(klankbord-als het goed is tenminste). Eén op éen maakt kwetsbaarder denk ik, maar goed je hebt het niet altijd voor het uitkiezen. Het is zoals het is. En ik ben blij met mijn kind, laat dat duidelijk zijn. Maar wie zorgt voor haar als ik niet meer ben? Dat is mijn grootste 'porbleem' Tuurlijk, genoeg mogelijkheden maar zo simpel is het niet.

   Verwijderen
  2. Volgens mij ligt dat 2x reageren aan wordpress, want als jij op mijn blog reageert, krijg ik 'm ook 2x binnen. Geen idee wat ik daaraan kan doen. Sorry!

   Maar het is toch ook JOUW kind! Logisch dat je voor haar barst van de Liefde. Zo is het leven ook bedoeld... Het lijkt wel of heel veel mensen vandaag de dag niet meer zo goed bij hun gevoel kunnen.
   Liefs Kakel

   Verwijderen
  3. Oh wat vreemd dat dubbele, nou ja, is niet anders dan, beter 2 dan geen toch? :)
   De wereld lijkt steeds sneller te worden, misschien is het voelen dan lastiger of is er geen tijd voor. Ik weet niet, ik voel iig altijd nogal veel :p

   Verwijderen
 8. Dat is moeilijk ja, dat je er eigenlijk alleen voor staat.
  Als moeder wil je je kind beschermen.
  En het liefst zou je er altijd voor haar willen zijn, maar dat kan waarschijnlijk niet.
  Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakt om de toekomst.

  Dat bedoel je met kwetsbaar?

  En het onbegrip en de onbenulligheid van de buitenwereld maakt je boos?
  En misschien soms de onmacht, en het feit dat je ook maar een mens bent.

  Van mij ook een knuffel, het valt niet altijd mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En het zachte, je dochter kan er niets aan doen, dus je vergoelijkt veel.

   Verwijderen
  2. Zij is niet altijd zacht en lief hoor!

   Verwijderen
  3. Nee dat bedoel ik niet met kwetsbaar en het gaat me ook niet om mededeleven oid, ik zet dit erop omdat ik het zo herkenbaar vond en het drong weer eens allemaal tot me door, want je leeft je leven en alles is 'normaal'. Maar zo normaal is mijn leven niet.
   Onbegrip kan me weleens boos maken maar ook dat bedoel ik niet met dit blog. En ook niet met kwetsbaar en eigenlijk wil ik en is het niet uit (te) leggen.
   Je moet niet alles willen snappen en uitleggen Willie of zoeken naar redenen of mij willen begrijpen.
   Ik vergoeilijk ook helemaal niet veel, het is meer een (moeten) accepteren omdat het niet anders kan en is. Kijk dan moet ik alles weer tegenspreken omdat het niet klopt wat je denkt :)

   Verwijderen
 9. Die kwetsbaarheid zit in het hele leven verweven en als je kind een kwetsbaar persoon is dan wordt je als moeder ook kwetsbaarder en tegelijk strijdbaar.
  Autisme is tevens een handicap die sowieso al eenzaam maakt. En daar zijn bijkomen problemen als dwangstoornissen, nou berg je dan maar. iemand die dit niet van nabij meemaakt kan er niks van snappen. Eigenlijk. Daarom is zo'n artikel lezen of een boek, zoals ik laatst eens las: De Mongool, de Moeder en de Filosoof http://www.cosmox.nl/boeken/de-mongool-de-moeder-en-de-filosoof-thecla-rondhuis-9789025961657 troostend. Je bent niet de enige.
  Alle goedbedoelde opmerkingen kunnen irriteren, sorry voor mijn irritatie, maar ja, wat moet ik. Ik ben voorbij de diplomatie(ben ik niet voor in de wieg gelegd, nou ja heel soms kan ik het wel haha, maar dat hele woord al diplomatie..brr onecht.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het laatste wat ik wilde is jou irriteren, integendeel.
  Maar je kent me goed genoeg om dat te weten. ;)

  Ik zie dat ik weer onduidelijk ben geweest, bij 01.03 :
  ik bedoelde niet dat zij zacht was, maar dat jij zacht werd.

  Verder begreep ik wel dat het je niet ging om medeleven, ik begrijp dat het je gaat om de herkenning.

  Ik laat het hier maar bij, bedankt voor je uitleg. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben ook geregeld boos en geïrriteerd op/door haar hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zal niet de fout maken je te willen begrijpen.
  Wel kan ik me iets (ik zeg: iets) voorstellen bij de moeilijkheden die je ondervindt, wanneer je kind een handicap hebt. Tenslotte had mijn kind er jarenlang ook een.

  Overigens zie je die basisbozigheid hier wel van je terug terwijl als er iemand het is die het goed bedoelt het wel Willie is. Gelukkig begrijpt zij, maar niet iedereen doet die moeite.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een jarenlange handicap die nu weg is? Een beugel?
   Ik had er alles voor over als het bij M ook tijdelijk was.

   Verwijderen
 13. Beetje krom taalgebruik hierboven. Sorry.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Plato, je zult het misschien niet geloven, maar ik bedoel bijna altijd alles ook goed! Werkelijk waar.
  Mensen ergeren zich nu eenmaal ook aan elkaar en altijd alles goed bedoelen is misschien ook helemaal niet prettig hoor. iedereen moet vooral gewoon zichzelf blijven en zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben mezelf, ik word nu eenmaal niet gauw boos. ;)

   Verwijderen
 15. Mensen denken soms op basis van een weblog iemand te kennen maar dat is bijna onmogelijk denk ik. Wat ik hier neerschrijf is een klein deel van mijn persoon, het meeste/grootste deel is dus onbekend.
  En die bozigheid mag ik dus niet tonen van je, zo maak ik hieruit op.Ik had niks hoeven zeggen natuurlijk, klopt, maar dan had ik niks gezegd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb jou en je dochter in het echt ontmoet weet je nog, en ik vond jullie schatten.

   Plato zegt toch niet dat je die bozigheid niet mag tonen, dat maakt ik er tenminste niet uit op?

   Verwijderen
  2. Ja dat weet ik nog wel hoor en ik vond jou ook een schat, het was een leuke dag. We hebben Plato ook ontmoet, een dag op Schier en dat was ook gezellig, we maakten plannen om nog een dagje naar Emmen te gaan, maar toen kwam Maria in beeld en Plato vergat alles en iedereen. begrijpelijk, maar mijn cadeau's voor hem liggen nog steeds te verstoffen. gellig begrijp ik ook en heb ik het hem vergeven, kan ik ook prima. Maar ik bedoel maar: ook Plato gaat niet altijs zo zorgvuldig om met mensen. Nee hij zegt dat niet Willie maar ik lees tussen de regels door en voel.

   Verwijderen
  3. En dat dagje Emmen hebben we nu met Ko gedaan gisteren :0 Toevallig he
   Ook een enorme schat trouwens, die Ko :)

   Verwijderen
 16. Spreken is zilver,zwijgen is goud maar dat geldt niet alleen voor mij, ook voor Plato en zelfs Willie :)
  Een persoonlijk log is kwetsbaarheid tonen en daarmee moet de lezer eigenlijk voorzichtig omgaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. We zijn geen van alle heiligen en hoeven dat ook niet te zijn. Als we dat van elkaar accepteren zijn we al een heel eind.
  Mooi blog Margreet.

  BeantwoordenVerwijderen