woensdag 2 oktober 2013

Inspiratie uit de natuur

~Those who are inspired by a model other than Nature, a mistress above all masters, are labouring in vain – Leonardo Da Vinci~

In de Ode.. eh The Optimist heet het blad tegenwoordig (helaas) las ik gisteravond over biomimicri.


Bij biomimicry haal je inspiratie uit de natuur. De natuur heeft vaak al oplossingen bedacht waar wij nog achter moeten komen. Een voorbeeld is natuurlijke koeling van een gebouw waarbij ontwerpers zich hebben laten inspireren door een termietenheuvel.

Of
Duitse wetenschappers hebben ontdekt dat de manier waarop mieren opstoppingen voorkomen ook door mensen kan worden gebruikt om fileproblemen aan te pakken. De onderzoekers van de universiteit in Dresden kwamen er bij een experiment achter dat mieren een efficiënt systeem hanteren om 'files' in hun kolonies te bestrijden. leesmeer


 Hoe we van chimpansees kunnen leren om onszelf te helenEen kwart van alle moderne medicijnen wordt gewonnen uit planten en er zijn honderdduizenden planten die nog onderzocht moeten worden. Elk plant bevat een cocktail aan unieke chemische verbindingen die mogelijk een medicinale werking kunnen hebben. Het zal letterlijk miljoenen jaren vergen om alle plantensoorten en deze chemicaliën te onderzoeken. Gelukkig is er een alternatief. Wetenschappers hebben ontdekt dat chimpansees eigenlijk al lang weten welke planten medicinale eigenschappen hebben. Door hun gedrag te bestuderen wanneer ze ziek zijn hebben wetenschappers bijvoorbeeld ontdekt dat bomen in de Vernonia familie natuurlijke chemicaliën bevatten die tegen bepaalde parasieten toegepast kunnen worden. leesmeer Chimps zijn meen ik vnl vegetariër ook :)
 De vleugels van de swallowtail vlinder zijn een wonder van de natuur. Een wonder waar wetenschappers iets van kunnen leren. De vleugels van de swallowtail vlinder reflecteren geen zonlicht. Hierdoor blijft de lichaamstempratuur van de vlinder
stabiel. Net zoals het oog van de mot reflecteren de vleugels geen zonlicht. Dit zorgt ervoor dat de zonnestralen effectief gebruikt en omgezet kunnen worden in energie. De vleugels van de vlinder zijn van nature plat wat het gemakkelijk maakt om deze structuur toe te passen op zonnecellen. Een team van onderzoekers heeft de structuur van de vleugels nagebootst door gebruik te maken van titaandioxide schalen. Vervolgens is dit toegepast op zonnecellen. Soortgelijke cellen zullen binnen 2 jaar op de markt verschijnen. Hoewel onze technologie geen partij is tegenover de evolutie van de natuur, kunnen we door het goed bestuderen van de natuur wellicht inspiratie opdoen om zodoende zonlicht nog effectiever in te kunnen zetten.

En zo zijn er vele voorbeelden, zoek maar eens op google als je het interessant vind...

.

13 opmerkingen:

  1. tja margreet ik laat me al jaren door de natuur inspireren :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja, haha..ik ook hoor ..en nu de wetenschappers dus ook, ze zijn erachter ppp

      Verwijderen
  2. Van de natuur kunnen we veel leren, en dat doen mensen ook al heel lang, toch?
    Ik ga het logje morgen beter bekijken, ben nu te duf. ( te weinig geslapen)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat nu veel verder, industriëel. Ik heb trouwens het artikel nog niet eens helemaal gelezen.

      Verwijderen
  3. Ik heb een jaar een abonnement gehad op Ode en het laatste nummer van m'n abonnement was het eerste nummer onder de nieuwe naam. De overstap naar de naam begrijp ik wel, maar niet het lidwoord dat het voor staat.
    Weet je dat een biologe onderzoek doet naar allerlei dieren en haar informatie deelt met wetenschappers. De laatste groep ontwikkelt nieuwe producten die zijn afgeleid van dieren. En dat verbaast me totaal niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ja ik begrijp de verandering maar vind het jammer.
    Nee, wist ik niet :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Interessant onderwerp waar ik me ook al langer mee bezighoud. Eigenlijk was de aanleiding het boek van Mark Plotkin, In de leer bij de Sjamanen. Daarin beschrijft hij hoe hij van Sjamanen veel informatie krijgt over plantensoorten en hun medicinale werking. Hij heeft daar, behalve een prachtig boek, veel belangrijke info vastgelegd. En laten we eerlijk zijn: ook zonder veel wetenschap weten we: de wereld is door mensen buiten de harmonie gebracht want vreselijk misbruikt. Daardoor moeten we al die dingen nu bloedig opnieuw ontdekken terwijl veel planten verloren dreigen te gaan. Triest. Daarom is elke aandacht goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het gaat niet alleen om planten hier, maar het is wel zo dat de mens dacht dat hij de aarde wel kon misbruiken, wat gebeurde.
      Een deel van het artikel in Ode kun je hier lezen: http://www.elinea.nl/artikel/natuurmens-2
      Over Jay Harman, de man die de industrie op haar kop zette door de natuur te imiteren.

      Verwijderen
  6. Natuurvolken weten net als de chimps welke planten ze kunnen gebruiken.

    Stroomlijnen vind ik een mooi voorbeeld van de biomimicry, veel dieren zijn gestroomlijnd.
    Ik zag ook eens op tv de ' zuignapjes ' onder de poten van sommige dieren, waarmee ze tegen b.v. glas op kunnen lopen.
    Interessant logje, Margreet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die ijsvogel op de foto hierboven was het voorbeeld voor die snelle trein, die maakte nl steeds een hels kabaal als ie uit een tunnel kwam. Als de ijsvogel het water in dook ging dat geruisloos. Dat hebben ze onderzocht en ze ontdekten waar het em in zat. :) Biomimicri is ook het antwoord ivm duurzaamheid, het gaat om uitvindingen die de aarde niet uitputten maar juist beschermen.
      De natuur werkt zeer inginieus he... Deb

      Verwijderen
    2. Deb? :)

      Vandaar die neus van de trein dus, interessant.
      Ja, die duurzaamheid is heel belangrijk.

      Verwijderen
  7. Ik zag eens een insect die over het water liep op tv en hoe de wetenschap dit technisch probeerde na te bootsen voor een toepassing voor het leger. Tja de natuur is zeer creatief en bied talloze oplossingen voor vele moeilijkheden maar je moet het wel zien. Ik zal ook eens even in de bieb kijken naar de Ode met dit artikel ,,,,bedankt voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is het zomernummer Novie, Je moet het zien en dan nog kunnen 'vertalen' natuurlijk.
      Dit zijn van die berichten die je blij maken he,.. In krant en journaal lees en hoor je meestal veel negativiteit en mensen worden daar ofwel zelf negatief van of depressief. Ik lees liever de Ode/Optimist

      Verwijderen