woensdag 27 november 2013

Brood, daar zit wat in

Tja, maar let een beetje op welk brood je eet, dat zeggen ze er niet bij.

Uit het kookboek van Rineke Dijkinga, voedseldeskundige en natuurarts:
Veel chronische klachten worden geweten aan het hoge gebruik van granen(vooral tarwe) en zuivel. in de recepten wordt dan ook nooit tarwe gebruikt, wel andere granen die milder zijn voor onze darmen en bloedsuikerspiegel.
De tarwe van tegenwoordig bestaat meestal uit een ander soort zetmeel dan vroeger(toen amylose, nu amylopectine) Dit geeft een grotere, vollere korrel maar is ook sterker bloedsuikerverhogend dan de vroegere tarwe. Oudere graansoorten zoals spelt en kamut worden meestal beter verdragen door mensen met darmproblemen. Ook geven oudere granen minder snelle bloedsuikerspiegelverhogingen. Spelt is lichter verteerbaar dan tarwe en bevat 10/20% meer eiwit. het bevat ook  o.a. tryptofaan en phenylalanine, hieruit maken we onze stemmingsbevorderende neurotransmitters serotonine en dopamine. Spelt bevat meer mineralen dan tarwe; silcium, ijzer, zink en mangaan.

Fytinezuur is een zogenaamd antinutriënt. het bindt zich aan mineralen en sporenelementen, zodat deze niet door onze spijsvertering kunnen worden opgenomen. Aangezien onze voeding al mineraalarm is, zorgt regelmatige consumptie van brood met veel fytinezuur dus voor nog minder beschikbare mineralen. Een tekort aan zink geeft bv verstoringen in onze bloedsuikerregulatie en zet ons aan tot 'snaaien' Maar zink is ook belangrijk voor onze stress-, ons voorplantings- en ons immuunsysteem. ook blokkeert fytinezuur bepaalde spijsverteringsenzymen, vooral lipase, zodat er een slechtere afbraak van vetten ontstaat.

Zuurdesem-, spelt-, teff- en roggebrood bevatten minder fytinezuur dan tarwebrood. Tarwevolkoren- en meergranenbrood bevatten veel meer fytinezuur dan bv witbrood(maar aangezien witbrood een 'leeg' voedingsmiddel is en een hoge glycemische lading heeft, is dit niet echt een alternatief voor je gezondheid) Door fermentatie(zuurdesem) toe te voegen aan meel wordt fytinezuur gemakkelijker afgebroken. Alle graanzemelen(vooral van tarwe) bevatten veel fytinezuur.

Tot zover ..Duidelijk is dat (gewoon)tarwebrood niet aan te bevelen is.

24 opmerkingen:

 1. Oeps, dan maar eens op zoek naar spelt. Als dat maar geen spelt in een hooiberg zoeken wordt! Dus morgen; Bakker heeft u een speld voor mij? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :) Ze hebben het hier gewoon bij de supermarkt hoor en anders es bij de biologische winkel kijken, daar hebben ze sowieso beter brood. Ik koop vaak bij de antroposofische instelling alhier, ook nog Bio of zelfs BD, met desem, heerlijk brood.

   Verwijderen
 2. ik eet al jaren spelt en of zuurdesem en voel me daar geweldig bij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tja, ik wil graag speltvolkoren eten, maar hier is alleen spelt witbrood te krijgen, in mijn wijk.
  Ik heb een hele tijd roggebrood gegeten, maar miste het gewone volkorenbrood. ( pompoenbrood, zonnepit e.d.).
  Wat nu?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De spelt hier in de supermarkt is ook vrij wit moet ik zeggen. Nou ja, het is wat je zelf wilt toch Willie en in de stad waar jij woont zijn zoveel mogelijkheden, zoveel biologische winkels en misschien zelfs bezorgdiensten, je kunt alles krijgen(kopen) wat je wilt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Buiten mijn wijk zijn natuurlijk wel mogelijkheden, maar je moet net weten waar.
   En je gaat niet voor een brood ver weg.
   Bezorgen kost bezorgingskosten, te veel naar verhouding.

   Ik heb een Oberländer gekocht, dat is desembrood volgens mij. ;)

   Verwijderen
  2. Ook lekker? Je komt je wijk niet zo vaak uit begrijp ik. Ik zou dat zelf denk ik wel doen als ik in jouw woonplaats woonde. In alle biologische winkels verkopen ze goed en lekker brood, kun je gelijk de andere boodschappen meenemen? Ik denk dat bij jou ook wel biologische markten zijn, maar ja..ook te ver uit je buurt misschien.

   Verwijderen
  3. Ik ben wel een huismus ja, maar vandaag was ik weer bij mijn moeder ( bijna elke vrijdag ) en heb ik een halfvolkoren-speltbrood gekocht bij haar in de buurt.
   Dat had ik al eens eerder gedaan bij een andere bakker, maar ze hadden het niet altijd. En de natuurvoedingwinkel die ik probeerde viel tegen met het aanbod.

   Verwijderen
 5. Het allerliefst eet ik diverse soorten brood en witbrood eet ik zelden tot nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed stuk, ik neem me voor nog beter op mijn voeding te gaan letten. Ik krijg zelfs de neiging voortaan zelf mijn brood te gaan bakken. Met de goede ingrediënten dan natuurlijk. Als ik in de super kom is het meeste brood vaak al weg. Het valt me op dat veel brood tamelijk slap is. Nu ga ik ook eens op die ingrediënten letten. Geen tarwe dus. En dat meergranenbrood, is dat wel beter of zijn daar ook addertjes onder het gras?

  Goed stuk, Margreet. Het maakte me weer wat meer wakker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij meergranen kan het tarwebloem zijn i.p.v. volkoren. ;-)

   Verwijderen
  2. Ik zou niet zelf gaan bakken Plato, dat is vrij veel werk, of je moet zo'n broodbakmachine hebben, en dat vind ik van die ondingen, een klein brood met een gat onderin en bovendien energieverslinders. Laat de bakker maar lekker veel broden tegelijk in een oven bakken, veel beter. In meergranen zit vaak wel tarwe he, maar minder, dus beter dan alleen tarwe. Dat slappe brood zie je idd bij de meeste gewone bakkers en supermarkten, niet lekker vind ik.

   Verwijderen
 7. De indruk bestaat waarschijnlijk dat ik een zeer gezonde eter ben. Dat valt nogal tegen :p
  Voeding en gezondheid interesseert me gewoon heel erg.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb een broodbakmachine en zo af en toe maak ik brood met olijven, walnoten, tomaten of andere lekkere dingen smaakt heerlijk hoor zo af en toe

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat klinkt wel goed Novie, ik bakte lang geleden ook zelf brood, gewoon in de oven, ik vind het nu teveel gedoe :) En ik kan lekker brood dichtbij kopen.

   Verwijderen
 9. Niet zelf bakken. Meergranen bevatten ook tarwe. Maar wat moet ik dan doen? (*slaat handen ten hemel*). Dan maar helemaal geen brood meer? Ach en wee!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, nou als je bij Myrthe langs bent geweest hoef je voorlopig helemaal geen brood meer ppp
   Er bestaat heel lekker maisbrood en spelt, rogge..heerlijk hoor. of je neemt muesli met vruchten als ontbijt, of havermoutpap :)

   Verwijderen
 10. Pakjes al klaar Margreet? Of doe je niet aan pakjesavond? wij wel alleen voor de kleinkids

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaja..wij doen ook aan pakjesavond hoor, donderdag, dus ik heb nog tijd om alles in te pakken en de gedichtjes te maken :) Veel plezier!

   Verwijderen
 11. Havermoutpap vind ik lekker. Ik eet het vaak. Vroeger aten we ook gortepap. Dat zou ik ook weer eens moeten nemen.
  Inmiddels bij Myrthe geweest. Tjonge wat een avontuur. Ik heb me helemaal laten gaan. En dat terwijl buiten de storm om het huis giert en mijn esdoorn vervaarlijk zwiept.
  Ik schaam mij een beetje. Maar waarom, dat weet je pas als je bij Myrthe mijn reactie leest. Wat moet ze wel niet van mij denken (*loopt rood aan*). Enfin, goed onthouden: geen tarwe meer maar mais en spelt. Dat ken ik van haver tot gort.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hahaha..je was nog net op tijd pp Boekweit is trouwens ook erg gezond, vooral voor mensen die neigen naar diabetes, las ik gisteravond.
  We waren eigenlijk van plan je wat per post te sturen maar het kwam er niet meer van, sorry, volgend jaar misschien :) |:p

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hahaha ik heb het net gelezen, geweldig..ik zag het helemaal voor me!! :pp

  BeantwoordenVerwijderen