donderdag 30 januari 2014

Hehe

Eindelijk zijn ze er dan achter :) En dan maar afgeven op alternatieve geneeswijzen!!

MEDISCHE WETENSCHAP BLIJKT KWAKZALVERIJ 

Het gezaghebbende British Medical Journal heeft een onderzoek laten uitvoeren naar 2500 van de meest voorgeschreven reguliere medische behandelingen en medicijnen. De uitkomsten zijn gepubliceerd in Clinical Evidance Handbook. En deze uitkomsten, gedaan door de reguliere medische wereld zelf, zijn zeer verontrustend. De geneeskunde blijkt al jarenlang gebruik te maken van medicatie waarvan slechts 12% een positief effect zou kunnen hebben. De rest is kwakzalverij of zelfs levensgevaarlijk.

Het Clinical Evidance Handbook is duidelijk. Slechts 12% van de 2500 meest gebruikte en voorgeschreven medicijnen en behandelingen door artsen krijgen het predicaat ‚bewezen positief effect’.

Dit predicaat is gebaseerd op meta-onderzoek waarbij minimaal één onderzoek is gevonden dat een positief effect aantoont dat groter is dan de schadelijke effecten. De wetenschappelijke redactie houdt daarbij wel een slag om de arm: “ ‘Bewezen positief effect’ betekent niet dat de behandeling bij alle mensen effectief is of dat er ook andere gewenste positieve effecten zijn, noch dat een gemeten positief effect op een ander tijdstip na de behandeling nog steeds aanwezig zal zijn.”

Valsheid in medische publicaties



Sceintific-Ethical Committee for Copenhagen and Fredriksberg Municipalties geven in hun onderzoek aan dat “75% van alle gepubliceerde medisch-wetenschappelijk onderzoek niets anders is dan promotiemateriaal.” Deze enorme fraude kwam aan het licht nadat farmaceutisch fabrikant Wyeth werd gedwongen om al haar documenten openbaar te maken. De zaak werd gestart nadat 14.000 vrouwen na het gebruik van het overgangsmiddel Prempro borstkanker ontwikkelde. Prempro is een medicijn dat bestaat uit een combinatie van geconjugeerde oestrogenen en progesteron. De, in dit geval door Wyeth aangestelde marketingsbureaus, waren bekend als ‘Medische voorlichting en communicatie bureaus”. In 2002 waren er 18 artikelen gepubliceerd waaruit naar voren kwam dat Prempro goede diensten zou verlenen aan vrouwen in de overgang. Deze publicaties waren o.a. te lezen in International Journal of Cardiology en American Journal of Obstetics & Gynecoloy. Opmerkelijk is dat vlak voor deze publicaties de ‚Womens Health Initiative’ had aangetoond dat hormoonpreparaten in de overgang juist gecontraïndiceerd waren omdat ze het risico op borstkanker en herseninfarcten vergroten.

Deze medische voorlichtings- en communicatie bureaus werken in opdracht van alle farmaceuten om hun producten aan de artsen te promoten. Het systeem dat door al deze medische communicatie bureaus wordt, gebruikt ziet er als volgt uit:

Er wordt een meta-analyse gedaan van klinisch wetenschappelijk onderzoeken. De uitkomsten van deze onderzoeken krijgen een positieve draai mee. Vervolgens wordt er een medisch professional of wetenschapper als hoofdauteur in naam aangezocht. Deze ‘hoofdauteur’ hoeft het artikel niet gelezen te hebben. De naam erbij is voldoende voor betaling, publicatie en eeuwige roem.

Professor A. Fugh-Berman van de Georgetown University Medical Centre in Washington deed onderzoek naar deze vorm van medische wetenschappelijke publicaties. Ze ontdekte dat er de afgelopen 12 jaar 90.000 van dergelijke publicaties in medische tijdschriften waren geplaatst.“Elk medisch wetenschappelijk tijdschrift is ‘besmet’ met dergelijk soort reclame materiaal verborgen als wetenschappelijk artikel geschreven door medische communicatie bureaus in opdracht van farmaceuten.” [2].

Wyeth blijft het middel prempro nog steeds als medisch wetenschappelijk bewezen via internet promoten. [3]
Het Sceintific-Ethical Committee for Copenhagen and Fredriksberg Municipalties geeft dan ook aan dat van de door de Clinical Evidance Handbook gestelde 12%, 75% vermoedelijk frauduleus is. Het getal moet naar beneden worden bijgesteld naar 3% met het predicaat ‘bewezen positief effect’.

De cijfers op een rijtje

Clinical Evidance Handbook van de British Medical journal Publisher meldt dat van de 2500 meest voorgeschreven medicamenten en behandelingen:

- 3 procent een groter ongunstig dan gunstig effect scoort.
- 5 procent waarschijnlijk geen gunstig effect heeft.
- 8 procent evenveel gunstige als ongunstige effecten heeft (uitruil middelen).
- 12 procent enig bewijs van gunstig effect scoort.
- 23 procent een zeer zwak bewijs voor enig gunstig effect laat zien.
- En, dat van 49 procent totaal niet bekend is wat voor effect het heeft.

Farmaceuten zelf aan het woord

Vice president genetica A. Roses van GlaxoSmithKline meldde bij de besloten presentatie dat “90% van de producten van GlaxoSmithKline, en dat van ieder ander farmaceutisch bedrijf, bij de meerderheid van de patiënten niet werkt.” [5]

Wetenschappelijk medewerkers van één van de grootste farmaceuten ter wereld: Bayer: “Tweederde van alle medicatie tegen kanker, vrouwenziekten en hartziekten blijken in een tweede onderzoek niet de resultaten te kunnen bevestigen.” Herhaalbaarheid van onderzoeksresultaten is één van belangrijkste grondvesten van wetenschappelijk bewijs. [6]

Amgen, een andere grote farmaceut kon van 53 klinische geneesmiddelonderzoeken voor kanker en andere bloed ziekten 47 niet reproduceren. [7]

Complementaire aanpak
Wetenschappelijk uitwisselingsbureau Science Exchange laat bij monde van directeur E. Iorns het volgende weten: “De natuur is complex en in de experimentele opzet (van medisch wetenschappelijk onderzoek) worden niet altijd alle variabelen voldoende meegewogen.” [9]

Hiermee geeft zij in feite weer dat het leven complex is, het menselijk lichaam dynamisch en voortdurend verandert door de inwerkingen van o.a. de leefstijl, leefomgeving, cultuur enz. En dat de invloed hiervan op o.a. genetica, psyche, neuronale verbindingen enz. niet wordt betrokken in wetenschappelijk onderzoek. Het is zoals longarts Mariska Koster via twitter laat weten "Je leert als arts een mens als patiënt te zien. Veel later leer je dat weer andersom”.

De complementaire geneeskunde wijst hier al eeuwen naar, maar wordt door de overheid, zorgverzekeraars, farmaceuten en reguliere medische wereld als ‘kwakzalverij’ afgeschilderd.

Regulier is kwakzalverij

Het wetenschappelijke tijdschrift ‘New Scientist’ meldde in september 2012: “De Medische wetenschap is op wankele grondvesten gebouwd.”[8]

De ‘Vereninging tegen kwakzalverij’ houdt regelmatig heksenjachten tegen, in hun ogen ‘niet bewezen’ geneesmethoden zoals homeopathie. Haar websitewww.kwakzalverij.nl vermeld dit ook. Zij stelt dat uitsluitend de reguliere medische praktijk juist en bewezen is. Tot haar grote voorbeelden behoort onderzoeksjournalist Ben Goldacre. Hij stelde regelmatig ‘alternatieve’ en complementaire geneeswijze aan de kaak in zijn column ‘Bad Science’ in The Guardian.

Onlangs schreef Goldacre het boek ‘Bad Pharma’. Goldacre meldt daarin dat het merendeel van medische onderzoeken onjuist zijn. Tevens meldt hij dat de meerderheid van de artsen hun wetenschappelijke literatuur slecht kennen en dat deze literatuur door het achterhouden van juiste gegevens door de farmaceutische industrie onjuist is. Werkelijke gegevens van bijwerkingen komen niet bij de arts en de patiënt terecht, maar worden door de farmaceutische industrie achtergehouden. Daarbij maakt Goldacre de lezer er tevens op attent dat het grootste deel van de geneeskundige opleiding van artsen door deze farmaceutische industrie wordt bekostigd. [4]

Wat Goldacre in feite zegt is: De reguliere medische wereld is volgens de normeringen van de overheid voor wetenschappelijk bewijs en de ‘Vereniging tegen Kwakzalverij’ minimaal een pseudowetenschap die neigt naar kwakzalverij. Dit wordt mede ondersteund door de uitkomsten van het onderzoek van de reguliere medische wereld zelf.

Oplossing

Er zou per direct door iedere arts gecontroleerd moeten worden of, wat hij voorschrijft op werkelijke wetenschap berust. En er moet voor alle geneeskundige behandelwijze (regulier en complementair) met dezelfde maten gemeten worden.

Bronnen en referenties:

[1] British Medical Journal Publishing group 2012
[2] PlosMed, 2007; 4 e19
[3] www.prempro.com
[4] B. Goldacre, Bad Pharma; Harper Collins UK, 2012 ISBN 9780007350742
[5] www.natrualnews.com/031287_pharmacogenomics_medicine.html
[6] National Review Drug Discovery, 2011; 712: 328-329
[7] Nature, 2012; 483: 531-533
[8] New Scientist, 17 september 2012:www.newscientist.com/article/mg21528826.000-is-medical-science-build-on-shaky-foudations.html
[9] https://www.scienceexchange.com/users/elizabeth-iorns

BRON: http://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/114348-medische-wetenschap-blijkt-kwakzalverij.html

13 opmerkingen:

  1. Jaren geleden, ondanks heftige waarschuwingen van de heren medici, op eigen houtje gestopt met de z.g.pillen tegen 'gekte'... ben daarna langzaam normaal geworden.
    En dat wat er nog 'gek' aan mij is, daar heb ik mee leren leven! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja je krijgt altijd heftige waarschuwingen en het is je eigen verantwoordelijkheid blabla..dat IS het toch sowieso altijd? Ooit weigerde ik voor mijn dochter een penicillinekuur, leek me veel te heftig en onnodig, ook meteen waarschuwingen, je wordt dan toch een beetje bang(gemaakt), ik deed er thuis een soort etherische olie op(had daar net een cursus over gevolgd) en voila. Soms kun je niet anders dan naar de huisarts maar dat doe ik alleen als het niet anders kan.

      Wie is er niet gek Walter, ooit een normaal mens ontmoet dan? :p

      Verwijderen
  2. Die artsen krijgen betaald als ze een bepaald middel voorschrijven, de goeden daargelaten.

    Er gaat zo veel geld om in de farmaceutische industrie, dat is vechten tegen de bierkaai .
    We worden dus nog erger voor de gek gehouden dan ik al dacht.

    Ik ga ook nooit naar de dokter en gebruik geen medicijnen, maar net als jij zal ik het wel doen als het nodig is.
    In vergelijking met vroeger is de gezondheidszorg toch beter, gelukkig.

    De mensen die op alternatieven afgeven zouden zich beter moeten verdiepen in de reguliere oplichtingspraktijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Willie geet in haar laatste zin weer wat ik ook al dacht en de rest eigenlijk ook van haar schrijven

      Verwijderen
    2. Dank je, Novelle. :)

      Verwijderen
  3. Artsen zouden moeten worden betaald voor het gezond houden van mensen. Mijn huisarts krijgt sowieso al geld voor mij als patient terwijl hij me niet eens kent!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat wist ik niet, ik dacht dat er per consult of visite betaald werd.

      Verwijderen
  4. Ik las op internet dat huisartsen 15,- per kwartaal krijgen voor elke ingeschreven patient.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook in het oude systeem kregen artsen al abonnementshonorarium. Dat is bij de overgang naar de Zorgverzekering zo gebleven. Je kunt er niet onderuit want je moet ingeschreven zijn bij een huisarts. Ik kom er nauwelijks. Maar ik slik wel mijn thyrax want dat is bewezen effectief bij een te traag werkende schildklier. Veel meer hoef ik niet.
    Ik vond je samenvatting prima. De rest van het stuk heb ik niet gelezen, want daar word ik alleen maar ziek van en dan moet ik weer medicijnen en zo.

    Ik heb niet gekeken naar d's en t's :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik hat het niet Zelf gesgreven hoor Plaat pp

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat wist ik ook wel dat dat vroeger ook zo was maar ik vraag me af of dat nou persé moet, er moet toch bezuinigd worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je zou misschien ook kelp kunnen nemen?
    Misschien is dat medicijn effectief, maar zijn er ook bijwerkingen?
    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/3868-schildklier-problemen-middelen-tips.html

    BeantwoordenVerwijderen