donderdag 5 februari 2015

Goed nieuws

Horen we het ook es van een ander:
Meer mensen hebben genoeg van al het slechte nieuws!
Natuurlijk wil niemand ontkennen dat er verschrikkelijke dingen gebeuren, maar daarnaast gebeuren er ook veel goede dingen, Waarom dan het een uitlichten en het ander niet?? Laat het in ieder geval in evenwicht zijn, dat is nu beslist niet het geval en dat geeft een vertekend wereldbeeld.
Wie laat die beelden echt binnenkomen..? Dat kan toch niet.. dus moet je je verharden en stomp je af..of je wordt depressief/kwaad/verdrietig. En wat doe(t) je(men) er vervolgens mee..heeft het een goede actie tot gevolg? Een oplossing? Dan heeft het nog nut, maar nee..het wordt geconsumeerd, soms wordt het zelfs nog als sensatie gepresenteerd ook! Diep triest.
Alles wat je hoort en vooral ziet-beelden zijn zeer indringend- heeft invloed op je gemoed en denken.
Ik kies er daarom al heel lang voor om geen nieuws en actualiteiten te kijken. Ik zie in de krant meer dan voldoende en kan kiezen om iets wel of niet te lezen.


14 opmerkingen:

 1. Wij heb ben alleen een weekendabonnement op de krant. Maar daar staat genoeg ellende in voor de hele week!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eerlijk gezegd volg ik het nieuws juist wat meer de laatste maanden, sinds de MH17 eigenlijk.
  Daarna kwam IS, dat is serieus nieuws natuurlijk.
  Maar ik kan het goed scheiden, ik word er niet (permanent) neerslachtig van en krijg ook geen hekel aan moslims.
  Tja, ik vind het gewoon belangrijk om op de hoogte te blijven.

  Maar je hebt gelijk dat het evenwicht zoek is, The Optimist Daily laat zien dat er genoeg goede dingen gebeuren die nieuwswaardig zijn.
  Meer goed nieuws ! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb over de MH17 en IS niks op tv gezien, heb er ook geen behoefte aan om daarvan op de hoogte te zijn middels tv. Ook in de krant lees ik er weinig over. Ik weet ervan en dat is genoeg.
  Waarom zou het belangrijk zijn om op de hooge te blijven dan eigenlijk, en wil je op de hoogte blijven speciaal van gruwelijkheden en zou het ook fijn zijn om op de hoogte blijven van positief nieuws? Mensen vinden het gewoon om zoveel negatief nieuws over zich uitgestort te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien om het verloop in de gaten te houden ? Een soort geschiedenisles, als er later dingen gebeuren, weet ik wat eraan vooraf is gegaan, zoiets.

   Verwijderen
  2. Nou ja dat kun je altijd nog ergens opzoeken op internet he :)
   Al dat negatieve nieuws maakt mensen murw en boos en misschien soms agressief en kan het aanzetten tot meer geweld. Zelfmoorden worden uit het nieuws gehouden vaak omdat het anderen op een idee kan brengen..

   Verwijderen
  3. We zijn allemaal verschillend, we reageren allemaal anders maar dat hoeft niet slecht te zijn. De een is gevoeliger dan de ander.
   Je kan inderdaad een vertekend wereldbeeld krijgen maar dat heb ik volgens mij niet.
   Het zit jou wel hoog, merk ik. ;)

   Verwijderen
 4. Veel mensen denken/zeggen dat alles steeds erger wordt maar dat schijnt dus helemaal niet zo te zijn, dat komt grootdeels door de keuzes van nieuws en de manier waarop het wordt gebracht. Ik denk dat men vaak niet eens weet een vertekend beeld te hebben, mensen zijn nogal kuddedieren ook en praten elkaar na. Ik blijf liever verschoond van hersenspoelingen..Of het me hoog zit , ik denk niet meer zo..ik word hooguit moe en moedeloos van dit soort dingen. En heb te weinig puf eigenlijk om me er werkelijk druk om te maken en wakker te schudden..is ook zinloos.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt gelijk dat mensen denken dat alles steeds erger wordt, en dat het komt door de media.
  Vroeger bestonden al die media niet.
  Ook toen gebeurden er verschrikkelijke dingen, maar dat was minder bekend.

  Wij hebben het goed hier in Nederland, tenminste, de meeste mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja als je steeds van de hele wereld het slechte nieuws brengt dan lijkt het ook zo alsof alles slechter wordt. Maar dat is schijn. Veel mensen raken daar wel depressief of verdrietig/bang en boos door. Het nieuws is vaak onderwerp van gesprek en dus is het belang van goed nieuws groot. Zelfs op scholen worden kinderen al geconfronteerd met wat er in de hele wereld speelt, hun beeld wordt al meteen vertroebeld.
  Er is veel angst onder de mensen. En als je vanuit angst leeft en reageert dan krijg je ellende. Dan wekken we het dus zelf op.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja.

  En wat kinderen betreft : Laat ze lekker kind zijn, zadel ze er niet mee op. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als je het nieuws eens een tijdje wel volgt (doe ik soms en daarna laat ik het er rustig weer een lange tijd bij zitten) dan merk je dat de geschiedenis zich elke generatie herhaalt. De hele geschiedenis draait om oorlogen, veroveringen, dynastieën kortom... wie er de macht heeft. Dat was bij de oude Egyptenaren al zo en nu nog. Het wordt niet beter, het wordt nu slechter, we krijgen steeds dezelfde keuze op ons bordje.
  Ik begrijp je stelling en ik zie wel iets in je oplossing. Niet wegkijken maar het gewoon verdommen steeds weer te consumeren. Tijd maken voor positieve dingen en juist DIE over jezelf afroepen. Mooi :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De mens wil macht blijkbaar..maar over een ander, niet over zichzelf.

  BeantwoordenVerwijderen