zaterdag 4 april 2015

Eet je gezond

Dat is een tijd geleden.. tja.. er is vanalles gebeurt, leuk en (helemaal)niet leuk maar wat ik bijzonder vond om te lezen (en ook wel wist eigenlijk, of me in ieder geval niet verbaasde):

Als artsen staken, sterven er minder mensen.

Ja daar kijk je misschien van op, maar het is zo.

Niet de moderne geneeskunst, maar eigen verantwoordelijkheid is de kern van gezondheid.

Lees meer

"Zo'n 1,2 miljoen Britten belanden jaarlijks in het ziekenhuis als gevolg van een verkeerde medische handeling. In de Ver. Staten, waar jaarlijks 40.000 mensen worden doodgeschoten, is de kans 3 maal groter dat je wordt  'vermoord' door een arts dan door een pistool. 
Elk jaar sterven er meer mensen als gevolg van een infectie die ze oplopen in het ziekenhuis dan als gevolg van een verkeersongeval.
De cultuurcriticus Ivan Illich schreef het al meer dan 30 jaar geleden; de gezondheidszorg is een bedreiging voor de gezondheid geworden. Toch is dat nog steeds niet het gangbare beeld.
Goed beschouwd zijn de artsen van vandaag niet effectiever dan de priesters van vroeger.
Wij leven vandaag de dag gemiddeld langer dan een eeuw geleden maar dat is niet te danken aan de moderne geneeskunde maar aan berbeterde hygiëne en voeding."
het hele artikel (kun je het niet openen dan wil ik het je toesturen eventueel)

tot zover een stuk uit het jubileumnummer van The Optimist, dit was geschreven eind 1997.
Over die voeding val hedentendage nog wel te twisten want velen zijn te dik en eten helemaal niet gezond. De grootste boosdoener is natuurlijk suiker.
Natuurlijk moet je naar een ziekenhuis als je een ernstig verkeersongeval overkomt of bij een blindedarmontsteking, in acute gevallen is het noodzaak een arts te raadplegen. In andere gevallen kun je beter zelf uitzoeken hoe je gezond blijft/wordt.
Pas al helemaal op met medicijnen! (Tachtig procent van de gangbare behandelingen en medicijnen is zelfs niet behoorlijk wetenschappelijke getest (New Scientist, 17 september 1994), draagt niets bij aan de gezondheid of bedreigt deze zelfs. )
Nu kun je denken dat het inmiddels allemaal wel verbeterd zal zijn, maar geloof jij het zelf? Ik niet.

Ik ben zelf ook-weer- op de gezonde toer.. ik was in de winter een beetje afgegleden en snoepte te veel en at niet zo gezond, of niet(sloeg het ontbijt bv over) Ik merkte de gevolgen en kreeg klachten. Ik zocht via internet(scheidt het kaf van het koren!!) en mijn boeken van Rineke Dijkinga wat ik kon doen om me beter te voelen.. en voila.. na 2 dagen voelde ik me beter en na 2 weken een stuk energieker. Ik heb totaal geen behoefte aan snoep. Ik heb nu voor de pasen wel wat lekkers in huis maar dan is het een uitzondering en speciaal. Ook heb ik nog suiker in de koffie maar die drink ik minder en ook met minder suiker al.

Ik wens jullie fijne Pasen in een goede gezondheid! :)
18 opmerkingen:

 1. Fijn dat het je nu beter gaat Margreet met je gezondheid. Bedankt voor je goede wensen en ja suiker zit ook veel in verborgen kant en klare producten. Zo veel mogelijk pure producten eten bevalt ons ook veel beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja het zit overal zo'n beetje in he. Ik doe nu kokosbloesemsuiker in de koffie, dat is wel duur maar daar zitten veel mineralen in, het schijnt nog de beste suiker te zijn die je kunt gebruiken. We opletten dat het Fairtrade/biologisch is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn om weer wat van je te horen, en mooie nieuwe kopfoto.
  En inderdaad fijn dat je je beter voelt. :)

  Zelf houd ik het goed vol om matig te zijn met 'slechte' dingen, en overslaan doe ik ook niet.
  Ik geloof er nog steeds in dat je bent wat je eet.
  Medicijnen neem ik nooit, hoef ze gelukkig ook niet, als ze echt nodig zouden zijn, neem ik ze wel.

  Tja, artsen maken fouten, maar genezen nog veel meer mensen, ik kijk er dus wel van op dat als ze staken, er minder mensen sterven.
  Het artikel heb ik gelezen, en ben het eens met eigen verantwoordelijkheid van de mensen, maar niet met alles wat beweerd wordt in het artikel.

  Jullie ook een hele fijn Pasen gewenst !

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waar ben je het niet mee eens Willie?
  Soms kun je er niet onderuit en ben je blij dat je naar een ziekenhuis kunt uiteraard maar je kunt beter zoveel mogelijk wegblijven van dokters/ziekenhuizen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof b.v. wel in het placebo-effect, maar ik vind dat ze het in het artikel wat overdrijven.
   En homeopathie is dacht ik niet bewezen, of heb ik iets gemist ?
   Overlijden aan een hartaanval door eenzaamheid geloof ik ook niet zomaar, al kan het wel invloed hebben natuurlijk. Maar er zijn veel mensen met een goed sociaal leven die toch een hartaanval krijgen.

   Verwijderen
  2. Ik denk niet dat ze het overdrijven. Persoonlijk heb ik meer vertrouwen in de ondersteuning van natuurlijke middelen, de onderzoeken naar homeopatie en antroposofische middelen wordt op verkeerde wijze gedaan. Er zijn genoeg verhalen bekend van mensen die baat vonden bij die middelen, niet minder dan de inferieure middelen die je doorgaans van dokters krijgt.
   De hedendaagse geneeskunst doet voorkomen of ze de koning zijn, ja ze kunnen soms kunststukjes uithalen, maar dat zijn wel de uitzonderingen.

   van slechts twintig procent van de hedendaagse medicijnen is een wetenschappelijk effect vastgesteld. Dat betekent dat artsen pillen en behandelingen voorschrijven die in essentie inert zijn. Maar dat betekent niet dat ze niet werken: hun genezende werking komt van het placebo-effect. Bij vele aandoeningen – van pijn en hoge bloeddruk tot astma en reuma – blijken placebo’s tot zeventig procent van de patiënten belangrijke verlichting te bieden. Zelfs in het geval van psychiatrische stoornissen – depressies – zijn placebo’s effectief

   Zeker kun je overlijden door eenzaamheid, Een sociaal leven wil helemaal niet zeggen dat je niet eenzaam kunt zijn trouwens hoor. Wat lijkt en wat is zijn vaak heel verschillende dingen. mensen hebben maskers op.

   Verwijderen
  3. En wat is een onderzoek waard die wordt gefinancierd door de geneesmiddelenindustrie???

   Verwijderen
  4. Oké, ik begrijp het, ik was het ook niet oneens met het placebo-effect.

   En ik ken mensen die echt niet eenzaam waren (geen masker ook) en toch een hartaanval kregen.

   Verwijderen
 5. Er zijn teveel dingen gewoon die helemaal niet gewoon zouden moeten zijn. Bv antibiotica geven. Ik heb dat ook eens geweigerd bij mijn dochter..gaan ze meteen een soort van dreigen..dan is het je eigen verantwoordleijkheid. Ja dat is het sowieso hoor. Het beste doen voor je kind of jezelf is niet altijd doen wat de dokter zegt dus.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las ook kortgeleden dat je een kuur niet altijd helemaal af hoeft te maken, als de klachten weg zijn, dan is het niet goed om de goede bacteriën nog langer te doden, en neemt je lichaam het restant slechte bacteriën wel te grazen.

   Verwijderen
  2. Oh dat wist ik niet, wat apart..eerst moest je de kuur altijd afmaken want anders werden bacteriën resistent. Veel bacteriën zijn dat al ook trouwens.

   Verwijderen
 6. Pff..lees ik net de blog van de bedenkster van de Schrijfveren... gaat nog steeds lekker dus:
  http://heldenreis.nl/2015/03/ouwevrouwenbotjes.html#comments

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat ze zelf nadenkt.

   Verwijderen
  2. Ja zouden meer mensen moeten doen :)
   Maar zoals ze ook schrijft; wat als je dat niet kunt?? door omstandigheden.. dan ben je dus overgeleverd. Veel ouderen krijgen hele veramelingen pillen, ik vrees dat die niet altijd goed samengaan. Mijn buurvrouw van jaren terug werd vroeg dement en kwam in een verpleeghuis..ik zocht haar op na 2 weken en schrok me rot, ze zat onder de medicijnen, was helemaal suf en is ook vrij snel overleden.

   Verwijderen
  3. Ja, ze krijgen vaak kalmeringspillen, dat is 'makkelijker' voor de verpleging en rustiger voor de andere patiënten.
   Aan de andere kant is het misschien een zegen als ze overlijden, een lange lijdensweg is ook niet fijn.

   Verwijderen
  4. nou geef dan meteen maar euthanasie he pfff

   Verwijderen
 7. De beste arts ben je zelf, want jij voelt het eerst als het zeer doet.

  Leuke beestenboel aan de rechtterkant.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En je kunt er ook vaak zelf iets aan doen, verantwoordelijkheid nemen..beste om dat vantevoren te doen natuurlijk :)
   Ja, dankje, ze nemen het huis een beetje over :)

   Verwijderen