maandag 25 februari 2019

Kasteel Roderlo

Afgelopen zaterdag gingen wij naar Ruurlo, met de trein. Als minibibliothecaresse wilde ik graag de bijzondere minibieb aldaar bezoeken en een paar boeken ruilen. Gelukkig bleek ook een van de mooiste kastelen in de Achterhoek bij Ruurlo te staan dus bezochten wij die eerst..slechts 10 minuutjes lopen vanaf het station. Geen ov fietsen te huur helaas...

(De naam Ruurlo is wellicht afgeleid van Roderlo, opgebouwd uit -rode-(gerooid bos) en -lo- (open parkbos). Lange tijd bestond Ruurlo uit enkele huizen op een niet-strategische open plek in een uitgestrekt bos- en moerasgebied. Kasteel Ruurlo wordt al in 1326 genoemd en is vanaf de 15e eeuw in handen van de Nederlandse adelijke familie Van Heeckeren. Willem van Heeckeren van Kell, adviseur van koning Willem III en minister van Buitenlandse Zaken, werd in ruurlo geboren. De dorpskerk in het centrum van Ruurlo stamt net als het kasteel uit de 14e eeuw)

Het kasteel is ook in gebruik geweest als Gemeentehuis maar sinds 27 juni 2017 is Kasteel Ruurlo, tweede locatie van Museum More open voor publiek. In het kasteel staan leven en werk van grootmeester Carel Willink centraal. Naast 45 werken van Carel Willink, zijn ook bijzondere creaties van modeontwerpster Fong leng te zien.
Wat ook zeker het vermelden waard is zijn de vloeren in het kasteel.

Mystére d'une ville


Wij verlieten het kasteel voor een wandeling van ongeveer 25 minuten naar de minibieb, door een mooie omgeving en zeker met dit lenteachtig weer, maar helaas ontdekte ik wat laat dat we de verkeerde kant op gingen.
 Oef... 
Gelukkig deed mijn telefoon het nog en vonden we het goede spoor terug.. we waren wel een half uur verder...
We bereikten de minibieb en het was alle moeite waard.Mocht iemand nog een mooie holle boom weten....ik houd me aanbevolen ;)

6 opmerkingen:

  1. zozo alweer een logje... uit Roderlo pp ik zie een hond en een geknakte roos? Mooi schilderij. Ja die vloeren zijn erg mooi hè..

    haha je moet boomklimmen om bij de rodeorenboeken te kunnen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geknakt?? Dat zie ik niet hoor..er ligt een roos naast de vaas.. ik weet niet waarom.
    Een roos in het algemeen staat symbool voor liefde, vreugde, geluk en genegenheid. De hartvormige blaadjes en blaadjes onder de roos (sub rosa) hebben alle een betekenis in de richting van liefde en vertrouwen. De doornen aan de roos staan symbool voor het gegeven dat leven en liefde niet altijd over rozen gaat en de moeite die iemand bereid is te doen voor zijn liefje.
    De bloemenkleur roze staat voor romantiek, tederheid, teerheid, blijdschap, geboorte, onschuld, ingetogenheid (lichtrose), zoet en zachtheid
    Reeds in de oudste culturen gold de witte lelie als symbool van licht, alsmede van vrede, opstanding en koninklijke waardigheid. Zij wordt aangeduid als een tedere bloem.
    Een hond staat voor trouw en opoffering, met name voor de echtgenoot en het geloof. Ook staat het voor waakzaamheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misschien..af en toe. Je bedoelt in Gorssel..dat is wat lastig bereikbaar met OV.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja ik heb momenteel ook geen Museumkaart, dan moet je toch wel geregeld gaan hè. Ik was wel vorige week ook in Leeuwarden, Rembrandt en Saskia.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk blogje van een interessant bezoek. Alleen die minibibliothecaresse komt wat uit de lucht vallen. Is dat een persoonlijk biebje of beheer je dat namens een vereniging etc etc? En..... maar natuurlijk is dat een belangrijke vraag... wat voor soort boeken staan er in. Mocht ik boeken wegdoen, dan weet ik of je er wat aan hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb sinds afgelopen zomer een minibieb voor het huis staan. Overal in het land kun je die tegenkomen. Ik bezoek ook andere on boeken te ruilen. Iedereen kan er gratis boeken lenen of ruilen. Kinderboeken en alle soorten boeken voor volwassenen. Behalve porno en haatzaaiende lectuur. Ook ben ik kinderzwerfboekstation.Zwerfboeken laat je na lezing ergens achter voor een ander kind..bv in de trein of een wachtkamer. Ik heb deze week pas 20 splinternieuwe boeken ontvangen die ik mag verspreiden.

    BeantwoordenVerwijderen